Deal News Online

undefined
04/07/2020

Νέες επιθέσεις στην Τρίπολη

Συνεχίζονται για έκτη μέρα οι επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον της Λιβύης, καθώς σήμερα το πρωί ακούστηκαν νέα αντιαεροπορικά πυρά στην Τρίπολη, ακολουθούμενα από ισχυρές εκρήξεις, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις της συμμαχίας πραγματοποίησαν το αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη, με ισχυρή έκρηξη να έχει σημειωθεί σε στρατιωτική βάση των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή Ταζούρα, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, στην οποία ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

 

Εν τω μεταξύ το βράδυ της Τετάρτης, οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων έπληξαν συνοικία με κατοικίες σε προάστιο της Τρίπολης και προκάλεσαν σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους, μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

 

Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.

 

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

 

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως ήχοι από σειρήνες ασθενοφόρων ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης και στην συνοικία Ταζούρα.

 

Χρονικό, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

 

Οκτώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν, σήμερα τις απογευματινές ώρες σε στρατιωτική βάση του λιβυκού πεζικού, που απέχει 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, στην περιοχή Τάουρα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.

 

 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Γαλλικού πρακτορείου τις απογευματινές ώρες "ακούστηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις και μετά από λίγα λεπτά άλλες τέσσερις, από τα ανατολικά της πρωτεύουσας".

 

Το στρατόπεδο αυτό υπήρξε ο πρώτος στόχος των επιδρομών της συμμαχίας που πολεμά τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι.

 

Ένας ακόμη βομβαρδισμός αναφέρθηκε, τις απογευματινές ώρες, στην περιοχή πολύ κοντά στο νοσοκομείο της πόλης Μιζουράτα, από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Η πόλη αυτή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Την πληροφορία έδωσε ένας γιατρός του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του η επίθεση γίνεται με τεθωρακισμένα "που έχουν λάβει θέσεις σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο".

 

Στο Παρίσι, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι "μέσα σε 72 ώρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν δώδεκα λιβυκά άρματα μάχης".

 

Στην Ουάσινγκτον, η επικεφαλής της διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον ανήγγειλε αργά σήμερα ότι "προσεχώς θα υπάρξουν και άλλες αραβικές συμμετοχές στον συνασπισμό" που πολεμά τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

 

Ελληνική φρεγάτα για το εμπάργκο - Χωρίς αεροπορία ο Καντάφι

 

Ενεργοποιήθηκε η απόφαση του ΝΑΤΟ για επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στις 19,00 ώρα Ελλάδας και ήδη έχει ξεκινήσει η επιχείρηση, μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.


 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 φρεγάτες (τέσσερις τουρκικές και από μία του Καναδά, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ), τρία υποβρύχια (Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και δύο βοηθητικά σκάφη (Ιταλία και Τουρκία).

 

Τα πολεμικά πλοία θα εκτελούν νηοψίες στα ανοιχτά της Λιβύης.

 

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ για να θέσουν σε εφαρμογή και την αποστολή επιβολής no fly zone, αποστολή η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο.

 

"Επιχείρηση σύντομης διάρκειας η Λιβύη" - Σφίγγει ο κλοιός του Καντάφι


Σφίγγει ο κλοιός για τον Λίβυο ηγέτη συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και όπως βλέπει η Γαλλία –μέλος της συμμαχίας αλλά και αυτή που ήθελε την ηγεσία των επιχειρήσεων- οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια.


 

Συγκεκριμένα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προέβλεψε σήμερα μια ταχεία έκβαση του πολέμου στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας θα είναι «σύντομης διάρκειας».

 

Ο Γάλλος υπουργός ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι «Δεν φαντάζομαι ότι η συνοχή των αρχών της Τρίπολης θα παραμείνει για πολύ καιρό ακέραιη γύρω από τον Καντάφι και την κοντινή του κλίκα».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθούν στο Λονδίνο οι εκπρόσωποι των συμμάχων του δυτικού συνασπισμού που μετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη.

 

Βρετανία: «Ηττήθηκε η αεροπορία του Καντάφι»


Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Μεγάλη Βρετανία όπου ο διοικητής των βρετανικών αεροπορικών επιχειρήσεων, Γκεγκ Μπάγκουελ, βρισκόμενος στην αεροπορική βάση της Νότιας Ιταλίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η αεροπορία του Καντάφι δεν υπάρχει πλέον ως δύναμη και ότι οι σύμμαχοι μπορούν να πετούν ανενόχλητοι στο λιβυκό ουρανό».

 

Βομβάρδισαν τη Μισράτα οι συμμαχικές δυνάμεις;


Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πόλη της Μισράτα, που πολιορκείται από τις δυνάμεις του Καντάφι. Τα κυβερνητικά στρατεύματα φέρονται να υποχώρησαν αρχικά, ωστόσο κάτοικοι ανέφεραν ότι ελεύθεροι σκοπευτές συνέχισαν να τους απειλούν από τις στέγες κτηρίων της πόλης.

 

Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον της Ζιντάν και της Αζνταμπίγια.

 

Την ίδια ώρα, πλοία χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να περιπολούν στα ανοιχτά της Λιβύης προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων που έχει αποφασίσει να επιβάλει ο ΟΗΕ εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ηγεσία της επιχείρηση επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Η Τουρκία έχει εκφράσει δισταγμό σχετικά με την ανάληψη ηγετικού ρόλου από το ΝΑΤΟ.

 

Κι η Βουλγαρία στο παιχνίδι


Στις χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης προστίθεται και η Βουλγαρία, ο υπουργός Άμυνας της οποίας Βουλγαρίας Άνιου Άγγελοφ ανακοίνωσε, σήμερα, ότι έχει διατάξει τη διοίκηση του πολεμικού ναυτικού η φρεγάτα Ντράζκι να προετοιμάζεται για ενδεχόμενη ένταξή της στη ναυτική δύναμη η οποία θα αναλάβει τον αποκλεισμό της Λιβύης ώστε να επιβληθεί το εμπάργκο όπλων υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

 

Ο Βούλγαρος υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμα τέτοιο αίτημα η Σόφια.

 

Η επίσημη θέση της Σόφιας είναι ότι η Βουλγαρία δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις εναέριες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, αλλά είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές ενέργειες και στο ναυτικό αποκλεισμό.

 

Βομβάρδισαν το F-15 οι ΗΠΑ


Τα συντρίμμια του μαχητικού τους F-15, το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, βομβάρδισαν οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού στρατού.

 

Ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας "ώστε να προληφθεί ότι υλικά από αυτό θα πάνε σε λάθος χέρια".

 

Πρώτη ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2011, 17:51


protoselida
Ροή Ειδήσεων

Secret Money

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Για τις 17 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η «μεγάλη μέρα» για το opening του Eλληνικού Xρηματιστηρίου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.