Deal News Online

23/09/2021

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο Προτεινόμενο

Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσε τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ο οποίος διαμορφώθηκε στις 65,6 μονάδες (από 67,3), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών (ΙΟΒΕ).

 

Η εικόνα πάντως στους επιμέρους τομείς της οικονομίας είναι μικτή: στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης υποχωρεί ενώ στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο το κλίμα βελτιώνεται.

 

Στις Κατασκευές από την άλλη πλευρά, σημειώνεται έντονη πτώση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αγγίζει νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

 

Η γενικευμένη δυσαρέσκεια για την πορεία της οικονομίας διατηρείται, αν και φαίνεται στο τέλος του έτους να επηρεάζει περισσότερο την πλευρά της ζήτησης.

 

Έτσι οι επιπτώσεις της κρίσης, η διαδικασία προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα που αυτή επιφέρει, αλλά κυρίως ο φόβος για την εξάπλωση της ανεργίας οδηγεί σε εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις τους Έλληνες καταναλωτές.

 

Ταυτόχρονα δεν έχει περιοριστεί η ανασφάλεια σχετικά με την ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ δεν φαίνεται να δημιουργείται ακόμα η πεποίθηση ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων μπορεί να επιτρέψει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2011.

 

Αναλυτικότερα:

 

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών βελτιώνονται. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

 

- στις Υπηρεσίες, καταγράφεται σημαντική βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης σημειώνεται άνοδος, αν και ηπιότερη.

 

- στο Λιανικό Εμπόριο, όλοι οι επιμέρους δείκτες ανακάμπτουν: οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων καταγράφουν βελτίωση, η οποία όμως είναι εντονότερη στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.

 

- στις Κατασκευές, σημειώνεται έντονη κάμψη των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη κατακόρυφη πτώση στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

 

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, μετά τη μικρή βελτίωση του Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται σημαντικά. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, ενώ και οι προβλέψεις για την ανεργία ενισχύονται σημαντικά.

 

Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει να βελτιώνεται και τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται κατά 1,0 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα υψηλότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 106,1 και 106,2 μονάδες. Η ανοδική πορεία του δείκτη εκπορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την έντονη ανάκαμψη που καταγράφεται σε Γερμανία και Γαλλία.

 

Σε επίπεδο τομέων, στη Βιομηχανία σημειώνεται σημαντική βελτίωση κατά 3,6 μονάδες στην ΕΕ και 3,3 μονάδες στην Ευρωζώνη, ενώ έντονη ανάκαμψη καταγράφεται και στο Λιανικό Εμπόριο, τόσο στην Ευρωζώνη (+6,1 μονάδες), όσο και στην ΕΕ (+5,5 μονάδες), όπου ο σχετικός δείκτης αγγίζει την ιστορικά υψηλότερη τιμή του.

 

Στις Υπηρεσίες, μετά την ισχυρή άνοδο του Νοεμβρίου, το κλίμα τον Δεκέμβριο επιδεινώνεται ελαφρά στην ΕΕ (-1,8) και λιγότερο στην Ευρωζώνη (-0,5). Στις Κατασκευές, οι σχετικοί δείκτες παραμένουν σχετικά σταθεροί, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα και στις δύο ζώνες. Τέλος, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης τον Δεκέμβριο περιορίζεται, περισσότερο στην ΕΕ (-1,6) και ηπιότερα στην Ευρωζώνη (-1,1).


protoselida

World Business

Αυξημένες οι πωλήσεις της General Mills

Αυξημένες οι πωλήσεις της General Mills

Καλύτερες πωλήσεις του αναμενόμενου σημείωσε η General Mills το α΄τρίμηνο, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη στις...

Media

Δυναμική παρουσία ΕΚΟΜΕ στην 85η ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία ΕΚΟΜΕ στην 85η ΔΕΘ

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ΕΚΟΜΕ, φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

Θα τρώγατε μια «εμβολιαστική σαλάτα»;

Θα τρώγατε μια «εμβολιαστική σαλάτα»;

Τα ενέσιμα εμβόλια ενδεχομένως να μπουν σύντομα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς οι ερευνητές του...

Τουρισμός

3D ψηφιακές περιηγήσεις σε Αχίλλειο Μουσείο - Σπήλαια Διρού

3D ψηφιακές περιηγήσεις σε Αχίλλειο Μουσείο - Σπήλαια…

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές προβολής...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.