Deal News Online

undefined
18/01/2021

Εργασιακά και κοινωνική ασφάλιση "επί τάπητος"

Οι πόρτες του υπουργικού συμβουλίου έχουν κλείσει από τις 16.30. Η συνεδρίαση του υπουργικού υπό τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές έχει υπάρξει μία αποτίμηση των επαφών του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών που είχαν αυτές τις ημέρες τόσο με τους ελεγκτές της Τρόικας όσο και με τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον επικεφαλής της ειδικής ομάδας "κρούσης" της ΕΕ για την Ελλάδα.

Ωστόσο, βασικό θέμα συζήτησης, πέραν από επιμέρους θέματα υπουργείων, αναμένεται να είναι οι παραφωνίες που έχουν εκδηλωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης με φόντο τις αντιπαραθέσεις υπουργών.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το, ο δεκάλογος του πρωθυπουργού μπορεί να συνοψισθεί στα εξής:

 

1.Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, κατά τα τελευταία δύο έτη, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί.

 

2.Έχει έλθει πράγματι η ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης.

 

3.Σε αυτή την εθνική υπερπροσπάθεια δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και κανείς δεν περισσεύει.

 

4.Η κυβέρνηση θα κάνει ότι απαιτείται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χώρας. «Η κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει το καθήκον της. Πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους» είπε με νόημα στην ομιλία του Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο Λουκάς Παπαδήμος.

 

5.Αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για να προχωρήσουμε στη δανειακή σύμβαση αυτά θα τα πάρουμε. Αν χρειαστούν κάποια μέτρα συγκεκριμένα για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, αυτά τα μέτρα είναι δουλειά της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου.

 

6.Το διακύβευμα είναι πάρα πολύ μεγάλο, άρα κανένας υπουργός και κανένα κόμμα δεν πρέπει να το βάλλει σε κίνδυνο. Κανείς μας. Και αυτό πρέπει να είναι σαφές.

7.Όλοι οι υπουργοί θα αξιολογηθούν για αυτή τους τη συμμετοχή. Η αξιολόγηση είναι και αυτή αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

8.Δεν υπάρχει θέμα για κανέναν Υπουργό. Αλλά είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός έχει ευθύνη και αρμοδιότητα να αξιολογεί όλους τους Υπουργούς. Και ανάλογα με την αξιολόγηση, θα κάνει τις ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί ότι θα χρειαστούν.

 

9.Ο βίος της κυβέρνησης προσδιορίζεται από το έργο της. Το έργο προσδιορίζει το βίο. Όσο χρειαστεί για να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο που έχει αναλάβει.

 

10.Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Δεν υπάρχει. Αλλιώς κινδυνεύει το PSI και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

 

τελευταία ενημέρωση: 19:03

 

Θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, αγοράς εργασίας αλλά και ζητήματα που αφορούν άτομα με αναπηρία θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.


 

Συγκεκριμένα, στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο θα βρεθούν τα ακόλουθα θέματα:

 

- Ενημέρωση και αξιολόγηση της πολιτικής στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (Δ.Ρέππας).

 

- Ενημέρωση και αξιολόγηση της πολιτικής στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης (Γ.Κουτρουμάνης).

 

- Συζήτηση για θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία (Ευ.Βενιζέλος, Δ.Ρέππας, Τ.Γιαννίτσης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γ.Κουτρουμάνης, Ανδρ. Λοβέρδος).

 

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

 

Παπαδήμος: Είμαστε στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης

 

Με χθεσινή του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος ότι η χώρα θα ανακάμψει ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι βρισκόμαστε στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης.

 

Ο κ. Παπαδήμος η φάση της εξυγίανσης δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει περεταίρω φορολογικά μέτρα αλλά έλεγχο δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων.

 

«Ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα»

 

«Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται» τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας τους επιχειρηματίες να συμβάλουν με επενδύσεις ενώ επικαλέστηκε τη γνωστή ρήση του Τζον Φ. Κένεντι, αναφέροντας «ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα».

 

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «απαιτείται πιστή υλοποίηση των δεσμεύσεων προς τους εταίρους μας (...)». «Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι προαπαιτούμενο για τη διατήρηση μας στους θεσμούς της ΕΕ και του ευρώ» διαμήνυσε.

 

Αισιοδοξία

 

Σε ότι αφορά στην πιστή υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ο κ. Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επαναφέρει στην ανάπτυξη την ελληνική οικονομία, θα αποφέρει μόνιμα οφέλη στη χώρα και σταδιακά θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2011 θα είναι το χειρότερο έτος της ύφεσης που θα υπερβεί το 5,5% στο ΑΕΠ. «Η Ελλάδα βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της ύφεσης έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας, η δημοσιονομική εξυγίανση συνιστά επώδυνη προσπάθεια, αλλά σταδιακά θα εξασφαλιστεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» σημείωσε.

 

Ανάπτυξη το 2013

 

Ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι το 2013 η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς δεν αναμένει να μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις και να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, οι εξαγωγές ήδη ανακάμπτουν, ενώ θα υπάρξει επανεκκίνηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ και της χρηματοδότησης από την ΕΕ. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία οικονομικής σταθεροποίησης» πρόσθεσε.

 

Εξήγγειλε δε, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, δήλωσε στόχος είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος με ενίσχυση της ρευστότητάς του.

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, το διεθνές περιβάλλον δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της κρίσης, και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα η ασκούμενη πολιτική θα αποδώσει.

 

Η Σύνοδος Κορυφής

 

Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να στηρίξει την στενότερη δημοσιονομική σύγκλιση της ευρωζώνης, και την χαιρετίζει ως ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Προσβλέπουμε σε ευρωομόλογο που θα εξεταστεί σε επόμενη Σύνοδο» δήλωσε. «Η χώρα μας υποστηρίζει την περαιτέρω ενοποίηση» τόνισε.

 

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι «στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης και σε όλα τα βήματα ενοποίησης του ευρώ», αλλά όχι χωρίς υποχρεώσεις.

 

Πρώτη καταχώρηση: 15/12/2011, 08:00


protoselida
Ροή Ειδήσεων

Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Αθλητικά

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην ΕΙΟ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην…

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναστέλλει τη δωρεά του προς την Ελληνική Ιστιοπλϊκή Ομοσπονδία για την...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.