Για νέα μέτρα 24 δισ. ευρώ πιέζει η τρόικα

Αναθεώρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καθώς και νέα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, ζητάει η Κομισιόν με την έκθεση της για την Ελληνική Οικονομία καθώς και η τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

 

Στην έκθεση της Κομισιόν, μετά τον έλεγχο του Φεβρουαρίου στην ελληνική οικονομία, ζητείται η αναθεώρηση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων, που καταγράφηκαν στους στόχους το 2010, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ νέες αποκλίσεις ύψους 1,74 δισ. ευρώ βλέπει για το 2011 και ζητεί πρόσθετα μέτρα.

 

Μέχρι και το 2015, θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα, ύψους 24 δισ. ευρώ, ποσό που αναλύεται σε:

 

- 1,74 δισ. ευρώ είναι τα νέα μέτρα που υποχρεούται να λάβει η κυβέρνηση το 2011, για να «προλάβει» ενδεχόμενες ισόποσες αποκλίσεις, που προβλέπει η τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν νέα φορολογικά μέτρα και τόνισε ότι πλέον στόχος είναι τα νέα έσοδα να προέρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

 

- 19 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) θα κοστίσουν τα μέτρα της περιόδου 2012 - 2014, που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι να διασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ή σε 6 δισ. ευρώ το 2014.

 

- 3 δισ. ευρώ θα είναι τουλάχιστον τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν το έτος 2015, ώστε το έλλειμμα του προϋπολογισμού από τα 6 δισ. ευρώ, το 2014, να μειωθεί σε 3 δισ. ευρώ, ή περίπου 1% του ΑΕΠ το 2015.

 

Δημόσια περιουσία-χρέος


Στην έκθεση υπάρχει η προτροπή για τη δημιουργία ενιαίας αρχής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, ώστε να ασκείται άμεσος και ουσιαστικός έλεγχος του προγράμματος. Μάλιστα η υλοποίησή του αναδεικνύεται ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση ώστε το δημόσιο χρέος να επανέλθει κάποια στιγμή σε επίπεδα κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

 

Ολόκληρο το κείμενο της τρίτης επικαιροποίησης του μνημονίου

 

Διαβάστε επίσης: "Στόχος τα 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις"

 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση DEALnews που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

 

Πρώτη καταχώρηση: 25 Φεβρουαρίου 2011, 12:16


protoselida

Αθλητικά

Στους ημιτελικούς του Open της Μασσαλίας ο Τσιτσιπάς

Στους ημιτελικούς του Open της Μασσαλίας ο Τσιτσιπάς

Την πρόκριση στους ημιτελικούς του τουρνουά Open της Μασσαλίας εξασφάλισε σήμερα (21/02) ο Στέφανος Τσιτσιπάς,...

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.