Παρουσιάστηκε το σχέδιο αξιοποίησης Ελληνικού

Το Κατάρ ενδιαφέρεται για επενδύσεις στο χώρο του Ελληνικού

 

Η αξιοποίηση του Ελληνικού δεν είναι υπόθεση ενός υπουργού, αλλά όλης της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Χ. Παμπούκης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συντονισμού, υπάρχει απόλυτη συναντίληψη και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη συμμετέχει θετικά στην προσπάθεια.

 

Οι υπουργοί Επικρατείας και Περιφερειακής Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης παρέστησαν το μεσημέρι στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Invest in Greece (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.), μετά τη λήξη της οποίας ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργήσει 35.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και μπορεί να αποτελέσει την πύλη για προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στη χώρα. Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι προσπάθειες για αξιοποίηση της έκτασης υπήρξαν και στο παρελθόν, αλλά ενταφιάστηκαν γιατί δεν περιελάμβαναν τις δυνατότητες υλοποίησης του έργου. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης και "δεν θα πάει πίσω από τη γραμμή της", η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

 

-Στο χώρο του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο, μεγέθους περίπου του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

 

-Θα υπάρξει μέρισμα για όλη την Ελλάδα, με την έννοια, ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, της κατασκευής υποδομών που θα ωφελήσουν τη χώρα και θα σηματοδοτήσουν το νέο πρόσωπο της χώρας προς το εξωτερικό, πιθανώς με την κατασκευή ενός κτιρίου - συμβόλου της πόλης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

 

-Στις προϋποθέσεις που τίθενται από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι το Δημόσιο θα συμμετέχει στην εκμετάλλευση αλλά όχι στη χρηματοδότηση του πρότζεκτ.

 

-Δεν έχει αποφασιστεί αν το έργο θα προχωρήσει με διαγωνισμό ή με διακρατική συμφωνία, σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξουν ρήτρες διαφάνειας.

 

-Θα παραμείνουν και θα αξιοποιηθούν όσα Ολυμπιακά ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή και ταιριάζουν με τις προδιαγραφές του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, με βάση το master plan του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο.

 

-Στόχος είναι σε 6 - 7 μήνες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης της Ελληνικό ΑΕ, στην οποία θα εισφερθεί η ιδιοκτησία και τα δικαιώματα διαχείρισης της έκτασης από τους επιμέρους φορείς του Δημοσίου.

 

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμη για το θέμα του Ελληνικού ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η πιθανότητα να γίνει δημοψήφισμα για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, καθώς και ότι για τις κινήσεις της κυβέρνησης και τις επαφές με το Κατάρ θα υπάρξει ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των πολιτικών αρχηγών.

 

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι το Κατάρ έχει δείξει σοβαρό και υπαρκτό ενδιαφέρον για το έργο, οι συζητήσεις προχωρούν και η αίσθηση από την επίσκεψή του στη χώρα, στις αρχές της εβδομάδας, είναι ικανοποιητική. Είναι, τόνισε, ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για τα παιδιά μας για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται ευρεία συμφωνία, μετά από δημόσιο διάλογο που πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι "οι προσπάθειές μας είναι να δικαιώσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού" και πρόσθεσε:

 

"Έχουν γίνει αρκετές θυσίες, τώρα είναι η ώρα να αρχίσουν σιγά - σιγά να αποδίδουν για να αλλάξει το οικονομικό τοπίο. Δημοσιονομική διάσωση από τη μια πλευρά και από την άλλη ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο".

 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε εξάλλου τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για επανεκκίνηση της οικονομίας που περιλαμβάνουν τόνωση της ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ και του επενδυτικού νόμου, ενθάρρυνση των εξαγωγών, δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κ.α.

 

Central Park αλά Κατάρ θέλει ο Παμπούκης στο Ελληνικό

Ένα μητροπολιτικό πάρκο εφάμιλλο του Central Park της Νέας Υόρκης είναι η πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Ελληνικού που θα παρουσιασθεί μέχρι το φθινόπωρο, όπως δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας ,αρμόδιος για επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης σε συνέντευξη του σήμερα στον Αθηναϊκό τύπο.

 

Λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι του στη Ντόχα , ο υπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού σημειώνοντας ότι "το Κατάρ δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον" και ότι "αν προχωρήσει το "Ελληνικό" θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα".

 

"Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι, τονίζει, γιατί είχε προετοιμασθεί συστηματικά και καλά. Τόσο στο πολιτικό σκέλος , όπου είχαμε επαφές σε υψηλότατο επίπεδο όσο και στο πεδίο της στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας. Μετά το ταξίδι αυτό είμαι πιο αισιόδοξος ότι το έργο του "Ελληνικού" βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του".

 

Μιλώντας για το έργο ο κ Παμπούκης αναφέρει ότι το "Ελληνικό" αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για το πως θέλουμε να είναι το μέλλον της Αθήνας, το μέλλον της Ελλάδας. Η ανάπτυξη του-προσθέτει- θα δώσει σημαντικό κοινωνικό μέρισμα και μια περιβαλλοντική υπεραξία στους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου. "Δεν είναι μια οποιαδήποτε επένδυση, είναι όραμα".

 

Αναφερόμενος στο Κατάρ είπε ότι έχει την οικονομική βάση, τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια να προβεί σε μια επένδυση τέτοιου μεγέθους, χωρίς να εξαρτάται από οποιονδήποτε τρίτον χρηματοδότη. Έχει επίσης την τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία -σε όλον σχεδόν τον κόσμο- σε σύνθετες αναπτύξεις και επιπλέον ενδιαφέρεται σε υψηλότατο επίπεδο.

 

Υπογράμμισε τέλος ότι καίριο στοιχείο σε όλη τη διαδικασία είναι η διαφάνεια και η ευθύνη και ότι η Βουλή θα είναι πλήρως ενήμερη σε κάθε κρίσιμο στάδιο "γιατί είναι έργο εθνικό και όχι κυβερνητικό".

 

Πρώτη δημοσίευση: 25/02/2011

 

Διαβάστε επίσης:

 

Αύριο η πρώτη συνεδρίαση της "Invest in Greece"

 

Επίσκεψη Χάρη Παμπούκη στο Κατάρ


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κώστα Βουτσά

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κώστα Βουτσά

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη ενός εκ των πλέον αγαπημένων ηθοποιών του ελληνικού...

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τεχνολογία

Την αθέατη πλευρά της Σελήνης σκάβει το κινεζικό Chang'e-4

Την αθέατη πλευρά της Σελήνης σκάβει το κινεζικό…

Η πρωτοποριακή αποστολή της Κίνας να εξερευνήσει την "σκοτεινή" πλευρά της Σελήνης συνεχίζει να ρίχνει...

Υγεία & Διατροφή

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων για κοροναϊό

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων…

Εκδόθηκε χθες Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που αφορά στα μέτρα πρόληψης όσον αφορά τον κοροναϊό.

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.