Άτυπη σύνοδος των υπουργών άμυνας της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουδαπέστη η άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής βαρόνη Κάθριν Άστον ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και κυρίως στη Λιβύη, ενώ τη σύνοδο απασχόλησαν επίσης οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ.

 

Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στην ομιλία του επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες σε όλους τους εταίρους, αλλά και σε τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν σε επιχειρήσεις προστασίας των πολιτών τους. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη οργάνωσης μιας νέας επιχειρησιακού χαρακτήρα διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον συντονισμό όλων των επιχειρήσεων στην περιοχή.

 

Επίσης, επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ να επεξεργαστεί μία πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την Αφρική, κάτι που, όπως είπε, αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο λόγω των ιδιαίτερων ιστορικών αλλά και άλλων ενδιαφερόντων που έχουν πολλές χώρες της ΕΕ στην περιοχή. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την εξέλιξη της χθεσινής επιχείρησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη Λιβύη.

 

Για τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ -συζήτηση που διεξήχθη παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν - ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι είναι διαφορετικό πράγμα οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και διαφορετικό πράγμα, μέσω αυτής της συζήτησης, να γίνεται προσπάθεια να διαταραχθεί η ήδη διαμορφωμένη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η οποία ακολουθεί τον δρόμο της, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα κριτήρια του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζιπέ για τη διμερή αμυντική στρατηγική συνεργασία, τη συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών και τις εξελίξεις στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Επίσης, συζήτησαν για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης στην Ελλάδα και για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα προγράμματα αμυντικών προμηθειών και την οικονομική κρίση.


protoselida

World Business

H Walmart μηνύει την Tesla

H Walmart μηνύει την Tesla

Η Walmart μηνύει την Τesla, καθώς όπως υποστηρίζει τα ηλιακά πάνελ της δεύτερης προκάλεσαν πυρκαγιές...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.