Deal News Online

undefined

Κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του επιχειρηματικού κόσμου

Τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του επιχειρηματικού κόσμου της πρωτεύουσας της χώρας καταδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση με τίτλο : "Γκετοποίηση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και οι οικονομικές συνέπειες του φαινομένου στην οικονομική ζωή της πόλης".

 

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι ετήσιες απώλειες του Ελληνικού δημοσίου από παράνομες ή έκνομες δραστηριότητες στο ιστορικό κέντρο, αγγίζουν το ποσό των 450 εκατ. ευρώ. Σωρευτικά τα δυο τελευταία χρόνια τα καταστήματα του κέντρου απώλεσαν περίπου το 25% της πελατείας τους και ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 31% την ίδια περίοδο που σημαντικός αριθμός μονίμων κατοίκων αναγκάστηκαν να μετοικήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές, επιδεινώνοντας με αυτό τον τρόπο την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

 

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι ο τζίρος στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 25%. Στα ομοειδή καταστήματα του υπόλοιπου λεκανοπεδίου η μείωση περιορίζεται στο 11,1% και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις στο 7,5%. Με βάση έρευνα πεδίου που πραγματοποίησε η ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ. διαπιστώνεται ότι τα φαινόμενα γκετοποίησης του ιστορικού κέντρου προξενούν εκτροπή εμπορίου, δηλαδή το καταναλωτικό κοινό μετατοπίζεται προς τις περιφερειακές αγορές, αλλά είναι βέβαιο ότι οι θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν από τις επιχειρήσεις του κέντρου, δεν μεταφέρθηκαν αλλού. Επομένως, η πορεία απαξίωσης του κέντρου βλάπτει συνολικά την απασχόληση και κατ' επέκταση την εθνική οικονομία.

 

Αναφορικά με τον τουρισμό και την ξενοδοχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στα ξενοδοχεία των υψηλών κατηγοριών. Οι μεγάλες και πολυτελείς μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας, αναγκάζονται να διαθέτουν το προϊόν τους από 52% έως 62% χαμηλότερα από τα ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας που λειτουργούν στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

 

Συγχρόνως τονίζεται στην έρευνα, ότι καθίσταται πλέον προφανές πως διαχρονικά επιδεινώνεται το πρόβλημα ασφάλειας στο κέντρο της πόλης, υποβαθμίζεται η τουριστική εικόνα της περιοχής και τα ξενοδοχεία που λειτουργούν εντός της επίμαχης ζώνης, ουσιαστικά υπολειτουργούν και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της ευνομίας και της ευταξίας στο κέντρο της πόλης σύντομα θα συζητάμε για το κλείσιμο δεκάδων ξενοδοχείων.

 

Η μελέτη, με βάση την διεθνή εμπειρία, προτείνει σειρά μέτρων για την άμεση αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μεταξύ των οποίων είναι:

 

1. Προστασία και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του κέντρου της Αθήνας.

 

2. Την ισόρροπη κατανομή των κεντρικών λειτουργιών με έλεγχο στις χρήσεις γης.

 

3. Τον περιορισμό των οχλουσών δραστηριοτήτων με απομάκρυνση των βιοτεχνιών του χονδρικού εμπορίου και κινητροδότηση για την επαναφορά της κατοικίας.

 

4. Συστηματική και αδιάλειπτη αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας. Δημιουργία ειδικού τμήματος της ΕΛ.ΑΣ για το κέντρο της Αθήνας.

 

5. Δημιουργία ξενώνων μακριά από το κέντρο στους οποίους θα φιλοξενούνται ευάλωτες ομάδες μεταναστών.

 

6. Ίδρυση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην Αττική, έξω από το Δήμο της Αθήνας.

 

7. Μεταφορά όλων των υπηρεσιών αρωγής των μεταναστών εκτός της επίμαχης ζώνης, ώστε να περιοριστούν οι αφορμές για συγκέντρωση αλλοδαπών στο κέντρο.

 

8. Κινητροδότηση για την παραμονή των παιδιών των οικονομικών μεταναστών στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 

9. Πάταξη του παρεμπορίου.

 

10. Διπλασιασμός της συχνότητας αποκομιδής των απορριμμάτων στα επίμαχα σημεία της Αθήνας.

 

11. Εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου που να προβλέπει ότι σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από τα αρμόδια όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης ως επικίνδυνα γκέτο, να αναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ το σύνολο των ελέγχων , διότι αλλιώς δεν πραγματοποιούνται..

 

12. Προγραμματισμός σε τακτική βάση ποικίλων εκδηλώσεων στους κοινόχρηστους χώρους από τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές.

 

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κωνσταντίνος Καρτάλης, για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολιτικές που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως χρήσιμο είναι η επιστροφή του μόνιμου κατοίκου στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η κινητροδότηση νέων επενδύσεων στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων τόνισε πως θα πρέπει κάθε νέο νομοθέτημα που θα περνάει την πόρτα της βουλής θα πρέπει να έχει και μια παράμετρο που θα αφορά και το κέντρο της Αθήνας.


protoselida

Media

Ο Τύπος είναι ενιαίος!

Ο Τύπος είναι ενιαίος!

ε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια με τίτλο: «Ας μην αφήσουμε έναν ιό να σκοτώσει τον Τύπο....

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Υγεία & Διατροφή

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης βιοκτόνων

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης βιοκτόνων

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των βιοκτόνων «Total Care αντισηπτικό...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.