Deal News Online

undefined

"Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης"

Απαντήσεις στις ενστάσεις και επικρίσεις που δέχεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από βουλευτές όλων των κομμάτων για την «υπερβολική αυστηρότητά του» απέναντι στην φοροδιαφυγή, έδωσε στην Επιτροπή Οικονομικών, ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρέσχε διευκρινίσεις για δύο επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες συνάντησαν την καχυποψία και αντίδραση της ελάσσονος αντιπολίτευσης: Την εξυπηρέτηση δανείου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και την αποζημίωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, για τη χρήση της έκτασης του παλαιού της νεκροταφείου για την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

 

Στη σημερινή παρέμβασή του, κατά την συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «το αίτημα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αφορά την σωτηρία της χώρας και είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

 

«Το παλαιότερο καθεστώς", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "όχι μόνον δεν απέτρεπε την φοροδιαφυγή, αλλά την ενθάρρυνε. Ένας οφειλέτης 10 εκατ. ευρώ, προβλέπεται σήμερα να τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος. Η μεγαλύτερη ποινή που επιβάλλεται από το δικαστήριο είναι τα 5 έτη, με αναστολή για μία τριετία. Πληρώνει ο οφειλέτης 82.400 ευρώ και τελειώνει. Το ίδιο ισχύει και με την προβεβαίωση φόρου σε περίπτωση προσφυγής, που ήταν 10%, την πήγαμε στο 25% και τώρα στο 50%. Τα δικαστήρια ανέστειλαν ακόμα και το 10% της προβεβαίωσης που ίσχυε και οι υποθέσεις τελεσιδικούσαν μετά από 7-8 χρόνια».

 

«Το παλιό σύστημα, δεν έδινε κανένα κίνητρο συμμόρφωσης. Έτσι μαζεύτηκαν 35 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν μπορούμε σήμερα να εισπράξουμε...», ανέφερε ο υπουργός. Ειδικότερα, για την μη απόδοση ΦΠΑ έκανε λόγο για «υπεξαίρεση χρημάτων του Δημοσίου που φτάνει σε πολλές μονάδες του ΑΕΠ».

 

«Ακούμε από πολλούς ότι θα γονατίσει η αγορά και θα πληγούν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά το επιχείρημα ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων, ενώ αυτό ανήκει στο κράτος, είναι καταστροφικό. Βεβαίως στις περιπτώσεις που χρωστάει και το Δημόσιο στον οφειλέτη, ποινική δίωξη δεν ασκείται και ο συμψηφισμός είναι δυνατός», συνέχισε.

 

Σε σχέση με το «δυσανάλογο των προτεινόμενων ποινών», ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε πως «σήμερα υπάρχουν αδικήματα λιγότερο επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο από την φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, που τιμωρούνται με τις ίδιες ή βαρύτερες τιμές από τις προτεινόμενες. Η κλοπή και υπεξαίρεση τιμωρείται από το πρώτο ευρώ. Η απάτη, αν το όφελος υπερβαίνει τις 73000 ευρώ και στρέφεται εναντίον του Δημοσίου, θεωρείται κακούργημα. Αυτές είναι διατάξεις που ισχύουν από το 1950 στο δίκαιό μας. Τουναντίον, τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής παρέμεναν αδικαιολόγητα στο ατιμώρητο και δημιουργήθηκε η αντίληψη, πως αν κλέβεις συστηματικά το Δημόσιο από το ΦΠΑ, αυτό βοηθά την αγορά και είναι θεμιτό».

 

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε και σε βολές που δέχθηκε το νομοσχέδιο από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, για δύο επίμαχες ρυθμίσεις:

 

-Η πρώτη αφορά την αποπληρωμή εκ μέρους του Δημοσίου, δανείων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ύψους 35 εκατ. ευρώ. Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο υπουργός ανέφερε πως «το Δημόσιο έχει εγγυηθεί την αποπληρωμή του δανείου με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών το 2007. Από πέρσι η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί 50%. Αν δεν κάνουμε την ρύθμιση, το Δημόσιο θα πληρώσει στο ακέραιο την οφειλή γιατί θα καταπέσει η εγγύηση, ενώ και το Μέγαρο δεν θα μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και θα κλείσει». «Ας πάρουμε απόφαση τι θέλουμε. Το Δημόσιο θα πληρώσει, έτσι κι αλλιώς, τα χρήματα αυτά. Ή τα πληρώνει με ανοικτό το Μέγαρο, είτε τα πληρώνει με κλειστό» συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

 

-Η δεύτερη ρύθμιση, αφορά την καταβολή 10 εκατ. ευρώ στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την έκταση του παλιού της νεκροταφείου που χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου του.

 

«Το 1942, το μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης, καταστράφηκε απ' τους ναζί. Δέκα χιλιάδες τάφοι καταστράφηκαν. Στην ίδια έκταση ανεγέρθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1962, η Ισραηλιτική Κοινότητα βρίσκεται σε αντιδικία με το Πανεπιστήμιο. Επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, επιλέχτηκε εξωδικαστική λύση και αποτελεί μια ηθική υποχρέωση της Πολιτείας που παραμένει ανεξόφλητη. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και να παριστάνουμε πως δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, συνεχίζεται.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Το Mazda MX-5, το εικονικό roadster που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης σε αυτούς που το οδηγούν και που το βλέπουν,...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.