Παροχή βοήθειας από ΕΕ προς τις χώρες της νότιας Μεσογείου

Σε άρθρο στη Διαδικτυακή πύλη Euractiv με τίτλο «Η ΕΕ και το δημοκρατικό ξύπνημα της Μεσογείου» ο ερευνητής Hendrik Tiesinga υποστηρίζει ότι η παροχή βοήθειας από την ΕΕ προς τις χώρες της νότιας Μεσογείου για την μετάβαση σε δημοκρατικά καθεστώτα αποτελεί κίνηση που θα αποφέρει οφέλη και στις δύο πλευρές.

 

Επικαλούμενος ως παράδειγμα την ανταπόκριση της ΕΕ από τη δεκαετία του '70 και έπειτα, την επαύριον των επαναστάσεων που έλαβαν χώρα σε χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες), ο Χέντρικ Τιέσινγκα ισχυρίζεται ότι ο ρόλος της ΕΕ στον εκδημοκρατισμό και την σταθεροποίηση των κρατών αυτών ήταν ζωτικής σημασίας. Κατά την άποψη του μάλιστα, αν τα κύρια χαρακτηριστικά της «κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς» είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλληλεγγύη και η προώθηση της δημοκρατίας, τότε οι χώρες της νότιας και ανατολικής Μεσογείου μπορούν κάλλιστα να γίνουν μέρος της ΕΕ.

 

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι να δρομολογηθούν οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των νέων κρατών, τα οποία αντιμετωπίζουν έλλειμμα δημοκρατικής προσαρμογής, σε ένα μονοπάτι ισχυρής δημοκρατικής συνεργασίας.

 

Για τον Τιέσινγκα οι επαναστάσεις των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την προώθηση της υπερεθνικής δημοκρατίας και του πολυπολιτισμικού διαλόγου στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιφέρεια, και συνακόλουθα για την επίλυση των βαθιά ριζωμένων διαμαχών μεταξύ των διάφορων εθνοτήτων.

 

Ανάμεσα στα θετικά αποτελέσματα σημειώνει την μεγαλύτερη ασφάλεια για το Ισραήλ, την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, προοπτική σταθερότητας για τις νέες δημοκρατίες, μια ιδιαίτερη θέση για την Τουρκία στην Ευρώπη, αύξηση του εμπορίου και οικονομική μεγέθυνση στην περιοχή, φτηνότερο εργατικό δυναμικό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αύξηση των θέσεων εργασίας και θέσπιση μηχανισμού για την αντιμετώπιση ζητημάτων παροχής ασύλου.


protoselida

World Business

Ενισχυμένα έσοδα για Peugeot

Ενισχυμένα έσοδα για Peugeot

Ωθούμενη από τα νέα της προϊόντα, η Peugeot SA ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα στο γ΄ τρίμηνο.

Media

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

«Αντίο Βαλκάνια;» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το 2025

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το…

Η Κίνα αναμένεται να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης εμπορικών υπηρεσιών 5G με τις εκτιμήσεις...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.