Το "όχι" των ιδιωτών στην Τίνα Μπιρμπίλη

Κοινό μέτωπο εναντίον των επιλογών του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χαράσσουν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται ως επενδυτές στην ηλεκτροπαραγωγή.

 

O Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), με επιστολή που έστειλε την Τρίτη στο ΥΠΕΚΑ, εκφράζει τη διαφωνία του στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και «δηλώνει ρητά ότι θα αντιταχθεί στη συγκεκριμένη πρόταση και θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αποτρέψει την υιοθέτησή της».

 

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα εκπρόσωποι των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών είχαν διαμηνύσει ότι δε θα ανεχθούν ούτε ένα λεπτό, η λειτουργία της αγοράς να επιστρέψει στην... Αγησιλάου και τη Χαλκοκονδύλη, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πισωγύρισμα, καθώς θα επαναφέρει τον πλήρη έλεγχο στον κυρίαρχο παίκτη, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα για επί ίσοις όροις ανταγωνισμό και άνοιγμα της αγοράς. Εντούτοις παρά τις διαφορετικές γνώμες που εκφράστηκαν, ακόμη και από νηφάλιες φωνές εντός της ΔΕΗ, επικράτησε η σκληρή λογική της «ομάδας ΓΕΝΟΠ», η οποία και φαίνεται να υιοθετείται πλήρως στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο.

 

Η επιλογή του ΥΠΕΚΑ

 

Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια των αλλεπάλληλων επαφών των εκπροσώπων της αγοράς με το υπουργείο ενόψει της παρουσίασης του νομοσχεδίου το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία το τρίτο ενεργειακό πακέτο.

 

Ως γνωστόν το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι η χώρα μας θα επιλέξει στην αγορά ηλεκτρισμού το μοντέλο ITO (ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς). Το συγκεκριμένο μοντέλο αντιμετωπίστηκε εξαρχής επιφυλακτικά από την αγορά καθώς ουσιαστικά επαναφέρει το σημερινό ΔΕΣΜΗΕ υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ, ως θυγατρική. Σημειωτέον ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν καταγγελίες για προβληματική λειτουργία της αγοράς, ακόμη και με το ΔΕΣΜΗΕ ως ανεξάρτητη εταιρεία.

 

Για αυτό το λόγο λοιπόν δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το μοντέλο ΙΤΟ θα συνοδευτεί από τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου λειτουργού (market operator).

 

Ωστόσο όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή του ΕΣΑΗ, ο market operator που υποτίθεται ότι θα είχε ρόλο «εγγυητή» της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, στο κείμενο του νόμου που έχει παρουσιαστεί, είναι αποψιλωμένος από ουσιαστικές αρμοδιότητες, που θα περάσουν εκ νέου στη θυγατρική της ΔΕΗ.

 

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

Ότι οι ιδιώτες ανεξάρτητοι παίκτες, θα κληθούν να λάβουν μέρος σε μια αγορά όπου το ποιος συμμετέχει, με τι τιμές και ποιους όρους, ποια προτεραιότητα κλπ, θα καθορίζεται από τη θυγατρική του κυρίαρχου παίκτη. Και να προσθέσουμε ότι δεν είναι μακρινές, οι καταγγελίες εταιρειών ότι η ΔΕΗ καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της, χρησιμοποιεί τα υδροηλεκτρικά προκειμένου να διαμορφώσει τιμές ώστε να βγουν εκτός αγοράς οι ανεξάρτητοι παραγωγοί.

 

Η επιστολή καταπέλτης

 

Τα «κλειδιά» της αγοράς λοιπόν παραδίδονται εκ νέου στη ΔΕΗ, ο υποτίθεται «ανεξάρτητος» λειτουργός θα έχει διεκπεραιωτικής φύσης αρμοδιότητες και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η αόριστη επίκληση τεχνικών δυσχερειών»... «δεν πρέπει να οδηγήσει σε λύσεις που ούτε κατ' επίφαση δε διασφαλίζουν την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας και της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας».

 

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο ΕΣΑΗ, «το υπουργείο υιοθετώντας τις επιλογές της ΔΕΗ απέρρριψε την πρόταση αυτή (λύση ISO δηλαδή ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος κατά το πρότυπο του σημερινού ανεξάρτητου ΔΕΣΜΗΕ) καταλήγοντας στον ΙΤΟ έχοντας όμως πλήρη επίγνωση των αδυναμιών και των προβλημάτων που είχαν επισημανθεί τόσο από το ΔΕΣΜΗΕ όσο και από τον ΕΣΑΗ».

 

Ανεφάρμοστο το σχήμα – θα αντιδράσουμε

 

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα επισημαίνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, το σχήμα που δημιουργείται θα έχει δυσκολίες εφαρμογής ενώ και τα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται βάσει της οδηγίας και του μνημονίου είναι αδύνατο να τηρηθούν.

 

Καταλήγοντας η επιστολή αναφέρει «Σε περίπτωση που το προς διαβούλευση νομοσχέδιο αποτυπώνει τις θέσεις που μας παρουσιάστηκαν στις 23/2 όπως εξειδικεύθηκαν στη συνάντηση της 24ης/ 2 ο ΕΣΑΗ δηλώνει ρητά ότι θα αντιταχθεί στη συγκεκριμένη πρόταση και θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αποτρέψει την υιοθέτησή της».

 

Ποιος είναι ο ΕΣΑΗ

 

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών αποτελεί το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη θερμική ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Στο σύνδεσμο συμμετέχουν και εκπροσωπούνται οι εταιρείες -όμιλοι Gaz de France, Edison, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ. και Μυτιληναίος.


protoselida

World Business

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια από τις μονάδες στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια…

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft αποφάσισε να περιορίσει για λόγους ασφαλείας του προσωπικού της, τις...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και Πελοπόννησο

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και…

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Κάτω Χωρών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.