Αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ λόγω πετρελαίου

Αντιμέτωπος με το ράλι του πετρελαίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είναι αναγκασμένος να αλλάξει σταδιακά τη νομισματική πολιτική της ευρω-τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το στόχο του 2% και παράλληλα απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

 

Κατά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατήρησε αμετάβλητο στο επίπεδο του 1% το επίπεδο το βασικό της επιτόκιο.

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επεσήμανε ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο παρά την ύπαρξη πληθωριστικών πιέσεων και απέδωσε την απόφαση αυτή στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που υφίσταται για την πορεία οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αν και συνεχίζεται παραμένει εύθραυστη.

 

Πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, σε περίπτωση που τούτο κριθεί σκόπιμο, εξαρτωμένης της πορείας τόσο την διαδικασίας οικονομικής ανάκαμψης, όσο και του πληθωρισμού.

 

«Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Τρισέ. Τέλος, επανέλαβε την έκκλησή του για περαιτέρω βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη με στόχο την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης χρέους και τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ζώνης του ευρώ και όσων κρατών συμμετέχουν σε αυτήν.

 

Σύμφωνα με όσα δείχνει η προθεσμιακή αγορά, το βασικό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 1,5% έως το τέλος του έτους, με την πρώτη αύξηση να αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

 

Το ευρώ ενισχύεται στο 1,3868 δολάριο, από 1,3866 την Τετάρτη όταν είχε ανέλθει έως το 1,3891 δολάρτιο, υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου.

 

Οι αναλυτές εκτιμουσαν ότι ο κ. Τρισέ θα χρησιμοποιούσε μία πιο «σκληρή» γλώσσα κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους δανεισμού αργότερα εντός του 2011.

 

 

Σήμερα, επίσης, η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει τις τελευταίες της προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2011 και το 2012. Για φέτος η πρόβλεψη θα αυξηθεί σε πάνω από 2% έναντι 1,8% που είναι σήμερα.

 

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,3%. Ο πληθωρισμός χονδρικής (δείκτης τιμών παραγωγού) ανήλθε τον ίδιο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008 (6,1%).

 

Πρώτη καταχώρηση: 03 Μαρτίου 2011, 10:37


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.