Νέο ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν καταγράφοντας νέο ρεκόρ το Φεβρουάριο για όγδοο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ενώ εντείνεται η ανησυχία για τυχόν αύξηση στις τιμές του πετρελαίου που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

 

Οι τιμές των ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο, για να ανέλθουν στις 236 μονάδες σε ένα δείκτη που εισήγαγε ο FAO, φθάνοντας το Φεβρουάριο «στο ανώτερο επίπεδο τιμών από το 1990», τη χρονιά που ο FAO εισήγαγε τη μέτρηση ανά μήνα των τιμών βασικών ειδών διατροφής, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο FAO αναμένει μείωση της παγκόσμιας προσφοράς σιτηρών και ισορροπία της συνολικής ζήτησης το 2010/2011.

 

"Ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης και της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής των σιτηρών το 2010, τα παγκόσμια αποθέματα των σιτηρών φέτος αναμένεται να μειωθούν σημαντικά".

 

Ο FAO προβλέπει αύξηση κατά 3% της παραγωγής σιτηρών το 2011.

 

Εκτός από τη ζάχαρη, οι τιμές σε όλα τα άλλα προϊόντα αυξήθηκαν το Φεβρουάριο «ειδικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά».

 

«Μη αναμενόμενες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να επιβαρύνουν την ήδη επισφαλή κατάσταση στην αγορά των ειδών διατροφής», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Χάλαμ, ο διευθυντής στο τμήμα Εμπορίου και Αγοράς του FAO.

 

Η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής που άρχισε το καλοκαίρι του 2010, εγείρει φόβους για πρόκληση ταραχών εξαιτίας της πείνας, όπως αυτές που ξέσπασαν το 2008 σε πολλές αφρικανικές χώρες αλλά και στην Αϊτή και τις Φιλιππίνες, μετά τη διατροφική κρίση και την καταγραφή ιστορικών ρεκόρ στις τιμές των σιτηρών.

 

Διαβάστε επίσης: Τρομάζει η εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Σε ειδική τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας, υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τους διοργανωτές,...

Secret Money

ΠΩΛHTHPIO ΣTO KAMENO

ΠΩΛHTHPIO ΣTO KAMENO

Στο κτίριο επί της Aμαλίας στον αριθμό 40 που κάποτε στεγαζόταν το ΣΔOE βάζει πωλητήριο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.