"Θα ελέγξουμε το χρέος" Προτεινόμενο

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

 

Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίθετα από ό,τι λένε κάποιοι, πως δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος, εμείς θα το ελέγξουμε».

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος του δημοσίου χρέους, όπως αναφέρει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων. «Πάντως», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι εύκολο να στραβοπατήσει κανείς, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει».

 

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

 

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία. Και επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Ακόμη, παρέσχε εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις και φόροι.

 

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε «ανήσυχος και απαισιόδοξος» και τόνισε ότι «το κλίμα πρέπει να αλλάξει». Αναρωτήθηκε, παράλληλα, «εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου;».

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είπε ότι «κανείς δεν δικαιούται να λείπει από αυτόν τον διάλογο (για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο). Όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν στον διάλογο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σύμφωνα, επίσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, το ζήτημα για την ελληνική οικονομία δεν είναι απλώς η επιμήκυνση του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής. Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «σωσίβιο δαπανών και παράταση ζωής» και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα εθνικό μνημόνιο αλλαγής, που να υπερβαίνει το μνημόνιο των δανειστών».

 

Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, αναρωτήθηκε «πόσες επικαιροποιήσεις του μνημονίου μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η μικρομεσαία επιχείρηση» και ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς είναι δέκτες της δυσπραγίας στην αγορά. Παρέθεσε, δε, τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 33% τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι από τους βασικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Διαβάστε επίσης: Ψάχνοντας 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2015

                        Διάλογος Παπακωνσταντίνου με τα μισά κόμματα


protoselida

World Business

«Ξορκίζουν»  τις πρόωρες  κάλπες  στην Iταλία

«Ξορκίζουν» τις πρόωρες κάλπες στην…

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» στην Iταλία. H κεντρική...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα ο Ματέο Γκαρσία

Υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα ο Ματέο Γκαρσία

Παρά τα σερβικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «ναυάγιο», ο Ματέο Γκαρσία ανακοινώθηκε από τον...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.