Μετά την απειλή της S&P έρχεται «καμπανάκι» από Fitch

Το αξιόχρεο της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί απότομα, αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, αν η χώρα δεν αποκτήσει πρόσβαση σε μεγαλύτερης διάρκειας δανεισμό από τις αγορές προς το τέλος του έτους ή αν δεν λάβει "σαφείς και έγκαιρες δηλώσεις για πρόσθετη στήριξη από δημόσιους πιστωτές".

 

 

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, η έκθεση του Fitch σημειώνει ότι "ένα κρίσιμο τεστ για την επιτυχία του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ θα είναι η απόκτηση από την Ελλάδα πρόσβασης στις αγορές με λογικά επιτόκια".

 

Προειδοποιήσεις απευθύνει ο οίκος και για την Πορτογαλία και την Ευρωζώνη συνολικά. Αναφέρει ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί να ενταθεί, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής και δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των αγορών.

 

Αν και, σημειώνεται στην έκθεση, η αντίδραση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, τα εθνικά προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων και η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν "την αρχή του τέλους" της κρίσης, η αποτυχία στη δημοσιονομική προσαρμογή θα διογκώσει τις ανησυχίες σχετικά με τη φερεγγυότητα και πιθανόν θα οδηγήσει σε μειώσεις των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων χωρών.

 

Η έκθεση προσθέτει ότι είναι "επιτακτικό", τα Συμβούλια Κορυφής της Ευρωζώνης και της ΕΕ αυτό το μήνα να "περιγράψουν αξιόπιστα και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη".

 

Αν τα Συμβούλια του Μαρτίου δεν αποδώσουν τη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του χρέους που θέλουν οι αγορές, συνεχίζει ή έκθεση, "υπάρχει ο κίνδυνος ότι η Πορτογαλία μπορεί να αποκλεισθεί από την αγορά", γεγονός που θα έκανε ζημιά στο αξιόχρεό της.

 

Διαβάστε επίσης: Με νέα υποβάθμιση απειλεί η Standard & Poor's


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Σε ειδική τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας, υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τους διοργανωτές,...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.