Στήριξη στους έλληνες επιχειρηματίες σε Αίγυπτο και Λιβύη

«Η ελληνική οικονομική διπλωματία δεν κάνει βήματα πίσω, λόγω των ταραχών στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά, αντιθέτως, βγαίνει μπροστά και δυναμικά», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τους έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Β. Αφρική και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, δύο χώρες με έντονη ελληνική επιχειρηματική παρουσία, σε σημαντικούς τομείς.

 

Η συνάντηση εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Δ. Δρούτσα, προκειμένου να στηριχθούν οι Ελληνες επιχειρηματίες, να αξιολογηθεί η ως τώρα κατάσταση και να μελετηθούν τα επόμενα βήματα, με αμοιβαία επωφελείς δράσεις στις χώρες αυτές.

 

Σε δηλώσεις του, ο Σπ. Κουβέλης τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στη Λιβύη, όπου, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, δεν είναι βέβαιο ότι τα κρατικά συμβόλαια και οι όροι πληρωμής που έχουν οι επιχειρηματίες θα τηρηθούν από το όποιο κυβερνητικό σχήμα ακολουθήσει.

 

Εμείς προσπαθούμε, είπε, να διασφαλίσουμε να μην υπάρξουν ζημιές και να διατηρηθούν τα υπογεγραμμένα συμβόλαια.

 

Ο υφυπουργός ζήτησε επίσης από τις εταιρίες να καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν στη διάρκεια των ταραχών, προκειμένου να τις διεκδικήσει η ελληνική πολιτεία από την όποια λιβυκή κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον.

 

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι επιχειρηματίες, παρά τις επιφυλάξεις και τις προσεκτικές κινήσεις τους, δεν θέλουν να αποχωρήσουν από τη Λιβύη. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο, λέει ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να στηρίξει την ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο, συμβάλλοντας στη δημιουργία θετικού επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα αυτή, αλλά και η αιγυπτιακή πλευρά πρέπει να αναγνωρίσει τη συμβολή της Ελλάδας, ανταποκρινόμενη στα αιτήματά μας για εύκολες διαδικασίες και τήρηση των όρων των συμβολαίων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 

"Δεν είναι καιρός να κάνουμε πίσω, αλλά να διεκδικήσουμε το ρόλο της Ελλάδας και στην οικονομική διπλωματία, στην περιοχή", τόνισε.

 

Οι κυριότερες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, είναι: Mytilineos Holdings, J&P-ΑΒΑΞ, Omilos P. Samara, PHYTORGAN, TITAN CEMENT, CHIPITA, J&P ενεργειακά, ΤΕΡΝΑ, ΣΝ ΑΡΓΥΡΟΣ-BLUEPOINT, ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ANTAEA MEDICAL, OLYMPIC AIR, MARAC ELECTRONICS, CCC GROUP, ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, VEGAS OIL& GAS(Ομιλος Βαρδινογιάννη), ΧΑΝΔΡΗΣ (ΕΛΛΑΣ), ER-LAC ΚΟΥΤΛΗΣ ΑΒΕΕ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, MARITECH, INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS(για INTRALOT).


protoselida

World Business

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια από τις μονάδες στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια…

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft αποφάσισε να περιορίσει για λόγους ασφαλείας του προσωπικού της, τις...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και Πελοπόννησο

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και…

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Κάτω Χωρών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.