6 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια Wi-Fi hot spots με ασφάλεια

Καταστήματα όπως καφετέριες, μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων και χώροι διασκέδασης, ακολουθούν την τάση του "δωρεάν Wi-Fi". Πολλοί χρήστες όμως αυτών των δικτύων δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους ασφαλείας που ελλοχεύουν στα δίκτυα αυτά.

Τα Wi-Fi hot spots είναι ευπαθή δίκτυα και εύκολα εκμεταλλεύσιμα από hackers. Τα πάντα στα δίκτυα αυτά είναι εκτεθειμένα - οι αποθηκευμένοι κωδικοί των λογαριασμών σας, οι αναζητήσεις στο Google - όλα βρίσκονται στο έλεος του εκάστοτε κακόβουλου χρήστη.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 6 χρήσιμες πρακτικές που καλό είναι να ακολουθείτε όταν συνδέεστε σε δημόσια ασύρματα δίκτυα προκειμένου να περιορίσετε όσο γίνεται τους κινδύνους.

Να θυμάστε πάντα ότι το επίπεδο ασφαλείας είναι χαμηλό

Τα Wi-Fi hot spots είναι ευπαθή δίκτυα όπως αναφέραμε, έτσι εσείς και οι πιθανοί hackers είστε πολύ κοντά. Δεν είναι δύσκολο για κάποιον να παρακολουθήσει τη δραστηριότητά σας και να «τραβήξει» ακόμη και προσωπικά σας στοιχεία.

Χρησιμοποιήστε κρυπτογράφηση

Οι τοποθεσίες Web που χρησιμοποιούν HTTPS πρωτόκολλο κρυπτογραφούν τη δραστηριότητά σας, έτσι οτιδήποτε πληροφορίες ανταλλάσετε με ένα τέτοιο site είναι εμπιστευτικές.

Ελέγξετε την γραμμή διευθύνσεων για να δείτε αν η διεύθυνση του site που επισκέπτεστε ξεκινά με "https ://...". Πρωτόκολλο HTTPS δεν διαθέτουν όλες οι ιστοσελίδες. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο HTTPS Everywhere, ένα add-on που χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση σε πολλά δημοφιλή sites.

Εκμεταλλευτείτε τα ενσωματωμένα εργαλεία ασφάλειας

Το Mac OS X και τα Windows έχουν ενσωματωμένα εργαλεία ασφαλείας που μπορείτε να αξιοποιήσετε αν δεν έχτε εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό ασφαλείας. Ενεργοποιήστε το διαθέσιμο firewall που διαθέτει το λειτουργικό σας σύστημα, και επιλέξτε "Block all incoming traffic". Η απενεργοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων αποτελεί επίσης ένα σημαντικό μέτρο ασφάλειας.

Προστατέψτε τους κωδικούς πρόσβασης

Οι hackers μπορούν να ανακτήσουν αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης από τον υπολογιστή σας ή να εγκαταστήσουν «keyloggers», τα οποία παρακολουθούν τα πλήκτρα του πληκτρολογίου σας (συμπεριλαμβανομένων και των κωδικών πρόσβασης που πληκτρολογείτε).

Ελέγξτε το όνομα του δικτύου

Σε μια προσπάθεια να σας παρασύρουν σε «παγίδα», οι hackers μπορεί να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο δίκτυο με παραπλανητικό όνομα. Ρωτάτε τους υπεύθυνους του χώρου όπου βρίσκεστε για να επιβεβαιώσετε το όνομα του δικτύου τους.

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική

Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε όλα τα ανοιχτά δίκτυα, ως επικίνδυνα. Μην κάνετε οποιαδήποτε τραπεζική κίνηση, online αγορές, ή άλλες δραστηριότητες που θα εξέθεταν τις ιδιωτικές πληροφορίες σας.

 

Κωνσταντίνος Βαβούσης

Trust-IT Security Intelligence


protoselida

World Business

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Εντός του 2020 πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων Airbnb, σύμφωνα με...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αθλητικά

Στην 60ή θέση της FIFA κατρακύλησε η Ελλάδα

Στην 60ή θέση της FIFA κατρακύλησε η Ελλάδα

Ο "κατήφορος" της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην παγκόσμια...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.