Πεκίνο: Συνεδριάζει το Κοινοβούλιο–Στους δρόμους οι πολίτες

Ξεκίνησαν, σήμερα στο Πεκίνο, οι περίπου 10ήμερες εργασίες της ετήσιας συνόδου του 'Κογκρέσου του Λαού', του κινεζικού, δηλαδή, ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, τις εργασίες του οποίου θα παρακολουθούν πολλές εκατοντάδες δημοσιογράφοι και παρατηρητές, ενώ την ίδια στιγμή, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε δεκάδες πόλεις της Κίνας, καλούν τους πολίτες σε διαδηλώσεις.

 

Τα οικονομικά μέτρα, για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός στην Κίνα, να διαχυθούν καλύτερα τα οφέλη από την ανάπτυξη και στους αγρότες, αλλά και μέτρα υπέρ της κοινωνικής συνοχής θα δεσπόσουν στις συζητήσεις των περίπου 3 χιλιάδων μελών του κοινοβουλίου, ενώ αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή και να εγκριθεί ένα πενταετούς διάρκειας πρόγραμμα για την εθνική οικονομία και την κοινωνία.

 

Η κινεζική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό του Γουέν Τζιαμπάο, επιδιώκει για τη μεγάλη ασιατική χώρα μία βιώσιμη κι έντονη ανάπτυξη, με καλή κατανομή εισοδημάτων, χωρίς εκφυλιστικά φαινόμενα διαφθοράς και χωρίς μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις.

 

Μεσοσταθμικά, θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση ετήσια οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 7% .

 

Χαρακτηριστική είναι η διατηρούμενη και φέτος, όπως τελευταία, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά περίπου 12,5% όπως ανήγγειλε, σήμερα, ο πρόεδρος Λι Ζαοσίνγκ, επισημαίνοντας συγχρόνως "μιά ισόρροπη ανάπτυξη της εθνικής ασφάλειας με την εθνική οικονομία".

 

Σχεδιάζονται "Κινεζικές συγκεντρώσεις του Γιασεμιού"

 

Στο μεταξύ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, που για λόγους ασφάλειας τους δεν ανακοινώνουν τις επωνυμίες τους, καλούν -από σήμερα, σε δεκάδες πόλεις της Κίνας- τους πολίτες να κάνουν "περιπατητικές διαμαρτυρίες, με χαμόγελο". Τις όποιες ειρηνικές διαδηλώσεις, οι ίδιες οργανώσεις εκ των προτέρων αποκαλούν "Κινεζικές συγκεντρώσεις του Γιασεμιού".

 

Περίπου 2 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, ήδη, κοντά στον "Κινηματογράφο της Σαγκάης" στην ομώνυμη πόλη κι η αστυνομία έκανε αρκετές συλλήψεις.

 

Όμως στους εμπορικούς δρόμους, στο Πεκίνο, δεν διαπιστώθηκαν, σήμερα, διαδηλώσεις αυτού του τύπου.

 

Κρατήθηκαν -και στις ανωτέρω 2 μεγαλουπόλεις- συνολικά 16 ξένοι δημοσιογράφοι και ενημερώθηκαν ότι θα στερηθούν τις 'βίζες' τους, εάν χωρίς ειδική άδεια σχεδιάζουν να καλύψουν στο άμεσο μέλλον διαδηλώσεις των πολιτών, χωρίς όμως την άδεια των τοπικών αρχών.


protoselida

Αθλητικά

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Τα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν την απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου από τον πάγκο του Ατρόμητου και...

Τεχνολογία

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Για "τεχνοφοβία και ψηφιακό αναλφαβητισμό που απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω" κάνει λόγο ...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.