Βόρεια Αφρική-Μέση Ανατολή: κύμα κοινωνικών διαμαρτυριών

Κύμα κοινωνικών και πολιτικών διαμαρτυριών συγκλονίζει και σήμερα τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αντιμετωπιζόμενο πολλάκις με τρόπο αιματηρό από καθεστώτα αυταρχικά. Αναλυτικά:

 

1.Λιβύη: οι καθεστωτικοί επιχειρούν με ισχυρές δυνάμεις πυρός κι από αέρος να ανακαταλάβουν σήμερα πόλεις στον έλεγχο των εξεγερμένων. Η κρατική τηλεόραση κάνει λόγο γιά ανακατάληψη όλων των πόλεων στ ανατολικά παράλια και γιά λαϊκούς πανηγυρισμούς στην Τρίπολη. Οι εξεγερμένοι παραδέχονται ότι "σε κάποιες περιοχές της εξέγερσης, παραχωρήθηκε λίγο έδαφος"

 

Σήμερα, 20η ημέρα της εξέγερσης κατά του πολύχρονου καθεστώτος, ο Μουάμαρ Καντάφι ζήτησε μία διεθνής επιτροπή να ερευνήσει τη δημιουργηθείσα κατάσταση, κραδαίνοντας τις απειλές αθρόας μετανάστευσης στην Ευρώπη, αλλά και της αλ Κάϊντα.

 

Το Εθνικό συμβούλιο των εξεγερμένων δηλώνει "μοναδικός εκπρόσωπος της Λιβύης", κερδίζοντας την επίσημη γαλλική υποστήριξη στους στόχους που έχει θέσει και στις γενικές αρχές του.

 

2.Υεμένη: η αντιπολίτευση από τους σουνίτες αποσαφηνίζει ότι επιδιώκει την παύση από φέτος κιόλας του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, που η θητεία του λήγει το '13, ενώ το καθεστώς του κατηγορεί την αλ Κάϊντα γιά επιθέσεις από τις οποίες 6 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν.

 

3.Αίγυπτος: κλήθηκαν οι πολίτες από τις αρχές ασφάλειας να παραδώσουν κρατικά έγγραφα, που έχουν στα χέρια τους μέσα από δημόσιες υπηρεσίες του τομέα κρατικής ασφάλειας, ενώ οι διαδηλωτές βεβαιώνουν ότι τα κρατούν "γιά να μην εξαφανιστούν".

 

Διορισμός δύο νέων υπουργών, Εξωτερικών και Εσωτερικών, με την πρόθεση να γίνει ρήξη με το πρόσφατο παρελθόν.

 

4.Μπαχρέϊν: χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν σήμερα ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί άμεσα (θητεύει από το '71), με θεαματική διαμαρτυρία μπροστά από το κτήριο όπου συνεδριάζει εβδομαδιαία το υπουργικό συμβούλιο.

 

5.Τυνησία: Μέσα σε λίγο πιό πολύ από έναν μήνα, οι αρχές ασφάλειας έχουν συλλάβει σχεδόν 2 χιλιάδες πολίτες, 200 γιά επιθέσεις, 165 γιά οπλοφορία, λεηλασία, κλοπές, βεβαίωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

 

6.Λίβανος: χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία σήμερα στη Βηρυτό ζητώντας να καταργηθεί άμεσα όλο το ισχύον μετά το 1943 σύστημα που αφορά τη σχέση με την θρησκευτική πίστη--η δεύτερη διαδήλωση μέσα σε ένα 7ήμερο.

 

7. Μαρόκο: οχηματαγωγό που μετέφερε 2 χιλιάδες ανθρώπους, που εγκατέλειψαν τη Λιβύη, Μαροκινούς κυρίως, κατέπλευσε σήμερα στην Ταγγέρη, ενώ σύντομα αναμένεται άλλο ένα πλοίο με άλλους 2 χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν από τη Λιβύη. ΚΑΙ,

 

8.Ιράκ: καταυλισμός διαδηλωτών τα ξημερώματα σήμερα δέχθηκε επίθεση στην πλατεία της Σουλεϊμανίγια, στο Κουρδιστάν, όπου και καταστράφηκε η έδρα ενός ραδιοσταθμού, που δεν είχε την άδεια των αρχών γιά να λειτουργεί.


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.