Deal News Online

undefined

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για Μπιρμπίλη

Σε νέα βελτιωτική αλλαγή αναμένεται να προχωρήσει στην απογευματινή και τελευταία συνεδρίαση, η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη,στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα,που αφορά τους περιοριστικούς όρους οικοδόμησης σε περιοχές "Νατούρα".

 

"Θα είναι μια ρύθμιση που πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές θα συμφωνήσουν γιατί όλοι θέλουν την προστασία του περιβάλλοντος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κας Μπιρμπίλη να αποσαφηνίσει περαιτέρω τη διάταξη.

 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν έμειναν ικανοποιημένοι ούτε με τη δυνατότητα που έδωσε η κα Μπιρμπίλη, να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα όλα τα οικόπεδα με έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων σε περιοχές "Νατούρα", τα οποία έχουν μετεγγραφεί νόμιμα, μέχρι την 1η Μαρτίου 2011, συνέχισαν και σήμερα τις πιέσεις για "περισσότερες νομικές αποσαφηνίσεις", όπως τις αποκάλεσαν.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης έκανε λόγο για "νομοτεχνικές διατάξεις με ατέλειες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερη ζημιά και να ρίξουν τη ζυγαριά υπέρ της ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος".

 

Οι νομικές ασάφειες εμπεριέχουν τον κίνδυνο, να ερμηνευτούν υπό προϋποθέσεις οι διατάξεις κατά το δοκούν, σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανασία Μερεντίτη.

 

Η άποψη περί περαιτέρω αποσαφηνίσεων εκφράστηκε και από βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Κιλτίδης.

 

Πάντως,ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε λόγο για "κανονική στοχοποίηση της υπουργού Περιβάλλοντος" με αναφορές για δογματικές αντιλήψεις, που, όμως, όπως είπε, δεν υπάρχουν, καθώς η ίδια απέδειξε ότι ακούει τους βουλευτές.

 

"Σε μια χώρα που έχει βαριά βιομηχανία τον τουρισμό της δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις στο περιβάλλον", επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκολόπουλος.

 

Αναφερόμενος δε στο επίμαχο άρθρο 9 αφού σημείωσε ότι "πολύ δάκρυ έχουμε χύσει", τόνισε ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν σοβαρά μέτρα από την πολιτεία που να μην καθιστούν ισότιμα τις ΜΚΟ και το πέμπτο τμήμα του ΣτΕ και πρόσθεσε ότι πάνω από όλα χρειάζεται ένα μέτωπο ευθύνης.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που θέσπισε ειδικούς κανόνες δόμησης σε νησιά, απαντώντας δε στο βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο που την χαρακτήρισε "θανατική εκτέλεση 24 νησιών", αντέτεινε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτεί το περιβάλλον.

 

Αύριο το μεσημέρι στη μία θα διεξαχθούν οι δύο ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησαν η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την βιοποικιλότητα.

 

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη τροπολογία που αφορά τον επαναχαρακτηρισμό των περιοχών, δεξιά και αριστερά των εθνικών οδών, ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ ο ΛΑΟΣ για το επίμαχο άρθρο 9 που αφορά τους όρους δόμησης σε περιοχές "Νατούρα"

 

Τι είχε συζητηθεί χτες στην Βουλή

 

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν περαιτέρω αποσαφηνίσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, παρά τις νέες βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, σχετικά με τις ρυθμίσεις στις περιοχές «Natura» και την εκτός σχεδίου δόμηση σε αυτές. 

 

Οι βουλευτές ζήτησαν με απλό και καθαρό τρόπο να επαναδιατυπωθεί η διάταξη, καθώς, όπως υποστήριξαν, υπάρχουν νομικά προβλήματα που αφορούν τις κατατμήσεις και τις μεταγραφές στα υποθηκοφυλακεία.

 

Κατά του επίμαχου άρθρου τάχθηκαν οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ, ενώ επιφυλάχθηκαν να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία αν δεν γίνουν περαιτέρω αλλαγές. Αντίθετα, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης πρότειναν μεγαλύτερη αυστηροποίηση των όρων δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτήρισε θετική την οριοθέτηση των 10 στεμμάτων από εδώ και πέρα, ωστόσο επεσήμανε ότι «είναι άδικο για χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην υπάρξει μια μεταβατικού χαρακτήρα διάταξη για τα 4 στρέμματα».

 

«Μια πρωτοβουλία θα λειτουργήσει θετικά και θα βγάλει από την πόλωση», πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας.

 

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για το επίμαχο άρθρο 9, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι «η θέση του υπουργείου τέθηκε από την αρχή σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση και έλαβε θετικά σχόλια».

 

«Ακούσαμε τα επιχειρήματα τους. Αποδεχτήκαμε ότι πολλοί πολίτες έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής, στηριζόμενο στη μέχρι σήμερα νόμιμη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων, και ορίσαμε τη συγκεκριμένη αρτιότητα ως μοναδική παρέκκλιση για τα οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί έως την 1/3/2011. Η ρύθμιση αυτή καθιστά απολύτως σαφή την απόφαση μας να ελεγχθεί η εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων αυτών περιοχών και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει μια δίκαιη αντιμετώπιση για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων μικρότερων των 10 στρεμμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Περιβάλλοντος, και πρόσθεσε: «Πολλοί υποστήριξαν ότι, αν και συμφωνούν επί της αρχής μαζί μας, πρέπει να προηγηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές αυτές και να μην επιβληθεί μία οριζόντια ρύθμιση. Απαντώ ευθέως. Η εγκληματική καθυστέρηση δεκαετιών και η θλιβερή σημερινή πραγματικότητα, δεν μας δίνουν το χρόνο ούτε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Αν περιμένουμε να εκπονηθούν μελέτες για όλες τις περιοχές, τη στιγμή που σήμερα έχουμε μόνο εγκεκριμένες 29 από τις 419, τότε θα είναι πολύ αργά. Επιλέγουμε λοιπόν αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό. Τη σωτηρία των περιοχών αυτών τώρα. Οι μελέτες θα ακολουθήσουν και αν και όπου αποδειχτεί ότι χρειάζεται ισχυρότερο καθεστώς προστασίας με διαβαθμίσεις, αυτό θα γίνει».

 

Ανάμεσα στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης που επιμένουν στην ανάγκη περαιτέρω αλλαγών είναι οι Κώστας Γείτονας και Αικατερίνη Περλεπέ- Σηφουνάκη που τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και οι Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Ζωϊδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Βούρος και Βαγγέλης Γιουματζίδης που αναμένεται να τοποθετηθούν στη συζήτηση επί των άρθρων.

 

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής και επί των άρθρων όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διαφορετικό όμως σκεπτικό.

 

Από τη ΝΔ, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος όσο και η εισηγήτρια Διονυσία Αυγερινοπούλου έκαναν λόγο για ανεφάρμοστο, αποσπασματικό και χωρίς κατεύθυνση νομοσχέδιο και ζήτησαν να προηγηθεί στρατηγικός σχεδιασμός για την προστασία της βιοποικιλότητας.

 

Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος το χαρακτήρισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και ως «κραυγαλέα αντιαναπτυξιακό» ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και καταστρατήγηση της προστασίας των περιοχών «Νατούρα»

 

«Με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, η Ελλάδα νομοθετεί με βάση το συμφέρον του συνόλου και όχι τα συμφέροντα κάποιων», αντέτεινε η υπουργός Περιβάλλοντος και συμπλήρωσε: «Η προστασία του φυσικού μας κεφαλαίου και η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελούν μονόδρομο, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί και σταθεροί.

 

Σήμερα, με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, η Ελλάδα στέκεται επιτέλους στο ύψος των δεσμεύσεών της και εκσυγχρονίζει την πολιτική της για την προστασία του φυσικού της πλούτου. Αποσαφηνίζουμε το καθεστώς και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές προστασίας.

 

Έτσι, μπορεί κανείς με μεγάλο βαθμό ασφάλειας να γνωρίζει πού μπορεί να επενδύσει και κάτω από ποιους όρους, ενώ γίνονται σαφείς και οι «κόκκινες γραμμές» υψηλής προστασίας».

 

Και η κ. Μπιρμπίλη κατέληξε λέγοντας: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί τομή στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Το περιβάλλον, απαιτεί άμεση δράση και ανατροπή κάθε αντίληψης που προωθεί το βόλεμα, κάθε πρακτικής που στηρίζεται στη συναλλαγή. Απαιτεί σύγκρουση με κατεστημένα. Πολιτικές που δεν έχουν στο επίκεντρο τους φωτογραφικές παρακάμψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το περιβάλλον απαιτεί ένα Υπουργείο, όπως αυτό που ίδρυσε η Κυβέρνηση, που του δίνει πρωταρχικό ρόλο και το συνδέει άρρηκτα με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

 

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 09 Μαρτίου 2011, 08:16

 

Διαβάστε επίσης: Νέα τροποποίηση για οικοδόμηση σε περιοχές Natura


World Business

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Πτώση 2,7% καταγράφει η μετοχή της American Express στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πιστωτικών...

Secret Money

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

Σε αντίθεση με το «θολό τοπίο» που δημιουργεί το έλλειμμα του EΛAΠE, οι μεγάλοι εγχώριοι...

Αθλητικά

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ - «Big 4»

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ -…

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα μας αντιπροσωπεία των FIFA και UΕFA, αποτελούμενη από τον διευθυντή...

Τεχνολογία

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails)...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.