Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά βάσει του Β' Τμήματος του ΣτΕ

Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, που είχε επιβάλει η Νέα Δημοκρατία σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Το λόγο τώρα έχει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όπου παραπέμφθηκε το θέμα για οριστική κρίση.

 

Η απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ ελήφθη κατά πλειοψηφία (5-2) και σύμφωνα με τους δικαστές που πλειοψήφησαν η ρύθμιση του άρθρου 18 του Ν. 3758/2009 για την έκτακτη εισφορά - η οποία υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν την 1.1.2008 -είναι αντίθετη στο άρθρο 78 του Συντάγματος με το οποίο «απαγορεύεται απολύτως η αναδρομική φορολόγηση πέραν του «οικονομικού έτους» του προηγούμενου της επιβολής του φόρου».

 

Αντίθετα, οι δικαστές που μειοψήφησαν είχαν την άποψη ότι «το άρθρο 78, που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους» δεν αποκλείει σε «έκτακτες συνθήκες» την αναδρομική επιβολή έκτακτης εισφοράς στους πλουσιότερους πολίτες.

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με παλιές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (1979/1981 και 1986) είχαν κριθεί συνταγματικές νομοθετικές διατάξεις περί επιβολής έκτακτων εισφορών.

 

Στις αποφάσεις αυτές, κάνουν μάλιστα αναφορά οι δικαστές του Β΄ Τμήματος που τώρα έκριναν αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά. Σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικές για τους ίδιους και τις χαρακτηρίζουν μάλιστα «παρωχημένες».

 

Τον τελικό λόγο έχει πλέον η Ολομέλεια του ΣτΕ.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Αθλητικά

Λύθηκε η συνεργασία με Τίμα

Λύθηκε η συνεργασία με Τίμα

Παρελθόν αποτελεί από τον Ολυμπιακό ο Γιάνις Τίμα. Οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν τη λύση της συνεργασίας...

Υγεία & Διατροφή

Νέο χαράτσι στους Οδοντιάτρους από την ΕΕΑΕ

Νέο χαράτσι στους Οδοντιάτρους από την ΕΕΑΕ

Την έντονη αντίδραση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής προκάλεσε η επιβολή αναδρομικού  "χαρατσιού" προς τους Οδοντιάτρους...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.