Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά βάσει του Β' Τμήματος του ΣτΕ

Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, που είχε επιβάλει η Νέα Δημοκρατία σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Το λόγο τώρα έχει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όπου παραπέμφθηκε το θέμα για οριστική κρίση.

 

Η απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ ελήφθη κατά πλειοψηφία (5-2) και σύμφωνα με τους δικαστές που πλειοψήφησαν η ρύθμιση του άρθρου 18 του Ν. 3758/2009 για την έκτακτη εισφορά - η οποία υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν την 1.1.2008 -είναι αντίθετη στο άρθρο 78 του Συντάγματος με το οποίο «απαγορεύεται απολύτως η αναδρομική φορολόγηση πέραν του «οικονομικού έτους» του προηγούμενου της επιβολής του φόρου».

 

Αντίθετα, οι δικαστές που μειοψήφησαν είχαν την άποψη ότι «το άρθρο 78, που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους» δεν αποκλείει σε «έκτακτες συνθήκες» την αναδρομική επιβολή έκτακτης εισφοράς στους πλουσιότερους πολίτες.

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με παλιές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (1979/1981 και 1986) είχαν κριθεί συνταγματικές νομοθετικές διατάξεις περί επιβολής έκτακτων εισφορών.

 

Στις αποφάσεις αυτές, κάνουν μάλιστα αναφορά οι δικαστές του Β΄ Τμήματος που τώρα έκριναν αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά. Σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικές για τους ίδιους και τις χαρακτηρίζουν μάλιστα «παρωχημένες».

 

Τον τελικό λόγο έχει πλέον η Ολομέλεια του ΣτΕ.


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.