Deal News Online

Στον τέταρτο θάλαμο οι αρχαιολόγοι - Τα μαζεύει ο Τασούλας

Οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο.

 

Έπειτα από την απόφαση της ανασκαφικής ομάδας για είσοδο στον τρίτο θάλαμο από την μαρμάρινη είσοδο και όχι από την τρύπα στο διαφραγματικό τοίχο, απομακρύνθηκαν χώματα από τον τοίχο σφράγισης που βρίσκεται μπροστά από τα γλυπτά.

 

Έτσι, ήρθαν στο φως τα εντυπωσιακά αγάλματα, ύψους 2.27 μέτρων, με χιτώνα έως τους αστραγάλους και από πάνω ένα μακρύ ένδυμα με κρόσια και πλούσιες πτυχώσεις.

 

Οι Καρυάτιδες φορούν παπούτσια της εποχής διακοσμημένα με κίτρινο και κόκκινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

 

 

karyatides_1

 

 

 

Στέκονται και οι δυο πάνω σε μαρμάρινα βάθρα που ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί ολόκληρα.

 

Η βάση στην μπροστινή πλευρά έχει μαρμάρινη επένδυση, όπως και οι τοίχοι όλων των θαλάμων του τάφου.

 

Η απόσταση ανάμεσα στα δυο βάθρα είναι ίδια με το άνοιγμα μεταξύ των δύο σφηκών.

 

Κατά την απομάκρυνση των χωμάτων, βρέθηκαν και τμήματα από τα χέρια των Καρυάτιδων, τα οποία έλειπαν.

 

 

 

 

 

Οι ενδείξεις για τον τέταρτο θάλαμο

 

 

karyatides_5

 

 

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος με γεωτρύπανο στον τρίτο θάλαμο και εντοπίστηκε στον βόρειο τοίχο μαρμάρινο πλαίσιο με άνοιγμα σχεδόν ενός μέτρου.

 

Ακόμα η ανασκαφική ομάδα δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για είσοδο ενός τετάρτου θαλάμου.

 

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε ότι υπάρχουν σχετικές ενδείξεις για την ύπαρξή του.

 

Πάντως, η απομάκρυνση των χωμάτων συνεχίζεται τόσο μέσα στους θαλάμους όσο και επάνω από τον τύμβο για να αποφορτιστεί από το βάρος που κουβαλά, όπως και οι εργασίες υποστύλωσης και αντιστήριξης.

 

Μέσα στον τρίτο θάλαμο η υγρασία είναι αυξημένη ενώ το οξυγόνο είναι αρκετό για να εργαστεί η ομάδα χωρίς προβλήματα.

 

Έτσι, αφού πρώτα βγει το χώμα από τον δεύτερο θάλαμο και υποστυλωθεί το πάνω μέρος της εισόδου που ήταν σπασμένο, θα αφαιρεθούν κι άλλες πέτρες από τον τοίχο σφράγισης ώστε να τοποθετηθούν η ταινία μεταφοράς και η γερανογέφυρα που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες.

 

Τα αλλάζει ο Τασούλας

 

 

«Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο» ξεκαθάρισε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις πρωινές δηλώσεις του στο Mega.

 

«Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Τασούλας, και δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ότι «κανείς δεν πρέπει να μιλάει για την ταυτότητα του νεκρού».

 

Σχετικά με τις καταγγελίες ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση εκμεταλλεύονται για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους τα ευρήματα στην Αμφίπολη ο κ. Κώστας Τασούλας απάντησε: «Πολιτική εκμετάλλευση δεν μπορεί να γίνει από κανέναν. Οι ανακοινώσεις που κάνει το υπουργείο είναι πολύ τακτικές. Αν δεν γίνονταν έτσι θα μας είχαν κατηγορήσει ότι αφήσαμε τον κόσμο στο έλεος της παραφιλολογίας. Με την ενημέρωση από το υπουργείο έχουμε προλάβει όλες αυτές τις φήμες».

 

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός

 

Ο υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε το πρωί κατά τη συνέντευξή του στο MEGA αν υπάρχει περίπτωση να είναι μέσα στον τάφο ο Μέγας Αλέξανδρος.

 

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον», απάντησε ο κ. Τασούλας και συνέχισε: «Και το λέω όχι επειδή θέλω να εκπλαγώ ευχάριστα. Το λέω γιατί για το Μέγα Αλέξανδρο έχουμε υποδεέστερες πληροφορίες, άρα φαντάζομαι ότι αν είχαμε μια τέτοια εξέλιξη, μια τέτοια πληροφορία δεν θα είχε διαφύγει».

 

«Ο ένοικος του μνημείου πάντως είναι αντίστοιχος του μεγαλείου του μνημείου», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τασούλας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega για τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης.

 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Πολιτισμού μίλησε για τις προσωπικές του εκτιμήσεις και σύμφωνα με τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει μέχρι στιγμής.

 

Μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε τι μαρτυρούν τα περίτεχνα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων, λέγοντας: «Αυτά τα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων είναι σαν τίτλος ευγενείας και δείχνουν την αθηναϊκή επίδραση στην τέχνη της περιοχής και αυτό είναι λογικό γιατί η Αμφίπολη ήταν αποικία των Αθηνών».

 

Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι ούτε ο ίδιος δεν έχει πάει στο σημείο των ανασκαφών. «Έχω δώσει εντολή να μην με αφήσουν να μπω στον τύμβο! Είμαι σαν τον Οδυσσέα, που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι του πλοίου», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μυστικό, που περιμένουν να αναδυθεί από τον τύμβο, αλλά όλο το μνημείο είναι «Το μυστικό».

 

Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.

 

Απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια».

 

Απέφυγε, δε, να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον ακριβή χρόνο αποκάλυψης του συνόλου του τάφου, προσπαθώντας να εξηγήσει πως δεν μπορεί να υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Ο κ. Τασούλας ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σύλησης του μνημείου, ενώ κατήγγειλε ότι κάποιοι παρακαλούν να μην βρεθεί τίποτα στον τάφο: «Είναι απαράδεκτο, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια ελάχιστη μειοψηφία με αυτή την συμπεριφορά».

 

Πρώτη Καταχώρηση: Δευτέρα, 22. 09. 2014 - 07:49


Τουρισμός

Κικίλιας: 320 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη του τουρισμού

Κικίλιας: 320 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο…

«Στόχευση μας είναι οι επενδύσεις στον τουρισμό να δημιουργήσουν ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, να αναβαθμίσουν το...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.