Deal News Online

undefined

Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της Ρας Λανούφ

Δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι αποσύρθηκαν σήμερα από κατοικημένη περιοχή της πόλης Ρας Λανούφ, στην ανατολική Τρίπολη, έπειτα από σφοδρές μάχες, όπως δήλωσαν στο Ρόιτερς αντικαθεστωτικοί.

 

"Οι μάχες με τις δυνάμεις του Καντάφι ήταν σφοδρές. Έχουν αποσυρθεί από την κατοικημένη περιοχή προς τα δυτικά. Τώρα 'χτενίζουμε' την περιοχή", δήλωσε ο αντικαθεστωτικός Μοχάμεντ Αμπούλ Χάσαν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Ρόιτερς.

 

Νωρίτερα οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει αεροπορική επίθεση εναντίον ενός σημείου ελέγχου των αντικαθεστωτικών, περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρας Λανούφ.

 

Αντικαθεστωτικοί δήλωσαν επίσης ότι οι σημερινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι έπληξαν δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου της κρατικής Εταιρείας Επεξεργασίας Πετρελαίου και Αερίου στη Ρας Λανούφ (Rasco), όμως η κυβέρνηση το διαψεύδει.

 

Χθες Πέμπτη μία μεγάλη επίθεση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, ανάγκασε τους αντικαθεστωτικούς να εγκαταλείψουν τη Ρας Λανούφ.

 

Όμως ένας αξιωματικός των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι άνδρες του εξαπέλυσαν αντεπίθεση τη νύχτα, ενώ και ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης από τη Βεγγάζη διαβεβαίωσε ότι ο Καντάφι δεν διαθέτει αρκετά στρατεύματα στο έδαφος ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τα σημεία που έχει καταλάβει χάρη στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

 

Από την άλλη, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε σήμερα εικόνες από μία διαδήλωση υπέρ του Καντάφι που πραγματοποιείται στο κέντρο της Ζαουίγια, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης και η οποία έπεσε στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων την Τετάρτη. Το υλικό, που σύμφωνα με την τηλεόραση ήταν σε απευθείας μετάδοση, έδειχνε εκατοντάδες ανθρώπους στην κεντρική πλατεία της Ζαουίγια να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Καντάφι.

 

Λιβύη: Το διυλιστήριο της Ζαουίγια ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί κανονικά

 

Το διυλιστήριο κλειδί της πόλης Ζαουίγια, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί κανονικά, αφού είχε αναγκαστεί να κλείσει εξαιτίας των μαχών που μαίνονταν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της Λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρέλαιου Σούρκι Γάνεμ.

 

Το διυλιστήριο, που τροφοδοτεί με πετρέλαιο την Τρίπολη και τα περίχωρά της, σταμάτησε για τρεις ημέρες την παραγωγή του εξαιτίας των μαχών μεταξύ αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

 

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι δήλωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της Ζαουίγια την Τετάρτη το βράδυ.

 

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει μειωθεί κατά περίπου 80% από την αρχή της εξέγερσης στα μέσα Φεβρουαρίου πέφτοντας στα "200.000 με 300.000 βαρέλια την ημέρα", σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total Κριστόφ ντε Μαρζερί.

 

Εξ' άλλου, ο διευθυντής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total απέρριψε σήμερα τις πληροφορίες που έλαβε ο ιστότοπος WikiLeaks και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, σύμφωνα με τις οποίες ένας γιος του Καντάφι υπεξαιρούσε πετρέλαιο από μία πετρελαιοπηγή την οποία εκμεταλλευόταν η γαλλική εταιρεία.

 

Έκκληση της αντιπολίτευσης για διεθνή αναγνώριση


Ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από "όλες τις χώρες", αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

 

Αναφερόμενος στην αναγνώριση του Συμβουλίου από την πλευρά της Γαλλίας ανέφερε πως η αναγνώριση αυτή δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη.

 

Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε επίσης ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

 

"Κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δικές μας ικανότητες και τις ικανότητες του Καντάφι. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κατόρθωσε να επανακαταλάβει πολλές πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης", είπε.

 

Ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη. "Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της", είπε.

 

Τέλος, η λιβυκή αντιπολίτευση ζήτησε την επιβολή ναυτικού εμπάργκο και την επείγουσα αποστολή όπλων στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις οι οποίες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

 

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, 09:28


protoselida

Τεχνολογία

Σιγκαπούρη: Πρώτη θανατική καταδίκη μέσω Zoom

Σιγκαπούρη: Πρώτη θανατική καταδίκη μέσω Zoom

Στις 20 Μαΐου 2020, εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε ότι ένας Μαλαισιανός υπήκοος...

Περιβάλλον

WWF: Ιδιαίτερη η φετινή αντιπυρική περίοδος

WWF: Ιδιαίτερη η φετινή αντιπυρική περίοδος

Το "καμπανάκι του κινδύνου" για την ιδιαίτερη φετινή αντιπυρική περίοδος κρούει σε σημερινή ανακοίνωσή της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.