Deal News Online

undefined

Eurogroup - Ecofin και τα ανταλλάγματα

Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο για το τεχνικό μέρος των αποφάσεων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει από σήμερα μέχρι και την τρίτη στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

 

Στο τραπέζι του  συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών  της Ευρώπης μπαίνουν την Δευτέρα  οι όροι και τα αναμενόμενα ανταλλάγματα για την επιμήκυνση και τα επιτόκια του δανείου των 110 δισ. προς την Ελλάδα. Ανοιχτό μένει και πώς θα αντιδράσει η Ευρωζώνη στις επιστολές Παπακωνσταντίνου για μεγαλύτερο έλεγχο στους Οίκους Αξιολόγησης, που απειλούν τη χώρα και πάλι με υποβάθμιση.

 

Οι επόμενες 10-15 μέρες, θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το παζάρι για τις λεπτομέρειες και τα "ψιλά γράμματα" θα κορυφωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 25 Μαρτίου, καθώς θα μεσολαβήσουν δύο συμβούλια Eurogroup, σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Προτάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που αποφασίστηκε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να αποπληρώσει η χώρα μας έως το 2013-2014, θα μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια.

 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς επίσης και να εξετάσουν τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου.

 

Όσον αφορά στον στόχο των 50 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος φέρεται να υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες πως πρόκειται για «αξιοποίηση» και όχι «εκποίηση».

 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος μίλησε για δύσκολη υπόθεση «με πολλά εμπόδια» και υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται να γίνει μόνο άμεση αξιοποίηση, αλλά μπορεί να γίνει και έμμεση, χρηματο-οικονομικά, μέσα από εταιρίες που θα αξιοποιήσουν καθαρά τμήματα ακίνητης περιουσία.

 

Προκειμένου να καταδείξει το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία που είναι επενδεδυμένη σε ακίνητα είναι περίπου 420% του ΑΕΠ, ενώ η δημόσια περιουσία είναι περίπου 300% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι μόλις το 20% του ΑΕΠ.

 

«Άρα είναι ένα μέγεθος μικρό σε σχέση με το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

 

Επιπλέον, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες και για την επιχείρηση απελευθέρωσης των Ολλανδών.

 

Όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ελλείμματος με συνταγματικό κανόνα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα μετέχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι με βάση το άρθρο 28 παρ 2 του Συντάγματος ούτως ή άλλως οι κοινοτικοί κανόνες έχουν σχετικά αυξημένη τυπική ισχύ.

 

Διαβάστε επίσης: O Γ.Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και Ecofin


World Business

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova Broadcasting Group

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova…

Η United Group, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και μητρική...

Media

ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κινγκ

ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κινγκ

Ο διάσημος Αμερικανός παρουσιαστής Λάρι Κινγκ πέθανε στο νοσοκομείο σε ηλικία 87 ετών.

Αθλητικά

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά η ιαπωνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει σημερινό δημοσίευμα των «Times», με βάση το οποίο οι διοργανωτές των...

Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Τουρισμός

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Η Crystal Cruises επέκτεινε την αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αρκετά ελληνικά δρομολόγια να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.