Deal News Online

undefined

EWG: Και ο Δεκέμβρης γαρ εγγύς...

Αξιολόγηση εδώ και τώρα επιτάσσει το Euro Working Group

 

Να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να κλείσει εντός του Δεκεμβρίου, ζήτησε χθες το EuroWorkingGroup από Ελλάδα και τρόικα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το κλίμα στο δείπνο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της ζώνης του ευρώ χθες στις Βρυξέλλες ήταν αρχικά βαρύ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου ενημέρωσαν με τεκμηρίωση για τις ελληνικές θέσεις τους 17 ομολόγους τους και πέτυχαν να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2014.

 

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως στο EuroWorkingGroup έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.«Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Στη βάση αυτή τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

 

Υπενθυμίζεται πως, στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου η Ευρωζώνη απεφάσισε ;oti η ασφαλής και βιώσιμη επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2015 προϋποθέτει την λήψη προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηρίξεως (ESM), που θα έχει την μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL). Αυτή η προληπτική γραμμή θα πρέπει να συνομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος.

 

Καθώς η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας έχει δείξει ότι οι συζητήσεις ενδεχομένως να επεκταθούν και εντός τουν2015, οπότε τα 13,2 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα θα χαθούν , καθώς λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2014, κοινοτικές πηγές μιλούσαν χθες για ενδεχόμενη παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος έως και έξι μήνες.

 

Ωστόσο, το EuroWorkingGroup έδειξε χθες πως πριν θέσει ενώπιων των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος θα ήθελε να γίνει μια ακόμη προσπάθεια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης -αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους.

 

Η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικοί λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, έχουν δύο παραμέτρους: α) Την ανάγκη έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης της παροχής πιστωτικής γραμμής ECCL προς την Ελλάδα (σε περίπου δεκαπέντε ημέρες αρχίζουν να κλείνουν τα εθνικά κοινοβούλια λόγω εορτών) και β) τη δέσμευση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο - σκούπα, το οποίο θα ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του review.

 

Ενδεχόμενη εξάμηνη παράταση που ζητούν οι δανειστές πιθανότατα θα αποτελούσε τη χαριστική βολή για την ήδη «ταλαιπωρημένη» κυβέρνηση, που δύσκολα θα αντέξει επικοινωνιακά ένα ακόμα τέτοιο βάρος. Μέσω αυτής της κίνησης -και σε συνδυασμό με την πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρείται- η κυβέρνηση επιδιώκει να βρει διέξοδο και στο πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού για το οποίο μιλούν οι δανειστές. Οι τελευταίοι πιέζουν για μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Μέτρα δηλαδή που εξαιρετικά δύσκολα μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.

 

Μέσω των κινήσεων που προαναφέρθηκαν επιχειρείται να οπλιστεί ο Αντώνης Σαμαράς στις επαφές του στο εξωτερικό. Αποδέκτες των πρωτοβουλιών τού πρωθυπουργού είναι υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ομόλογοί του ηγέτες κρατών - μελών, ο λόγος των οποίων έχει ξεχωριστή βαρύτητα.

 

Νέο μισθολόγιο και ΓΓΔΕ

 

Στο νομοσχέδιο – σκούπα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο δημόσιο σε δύο δόσεις. Μια από την 1η Ιανουαρίου 2015 με την οποία θα μπαίνει ψαλίδι στην «προσωπική διαφορά» των εργαζομένων μόνο στο υπουργείο Οικονομικών και μια από την 1η Ιουλίου του 2015, οπότε θα καθιερώνεται ο «δόκιμος μισθός» για νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπηρετούν στο δημόσιο δοκιμαστικά για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό νεοπροσλαμβανόμενου στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια θα κρίνεται αν θα προσλαμβάνονται «κανονικά» στο Δημόσιο με αντίστοιχη προσαρμογή των αποδοχών τους.

 

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις με τις οποίες θα δίνονται μεγαλύτεροι βαθμοί ανεξαρτησίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

Η τρόικα, μετά την αποπομπή του Χ. Θεοχάρη στις αρχές του καλοκαιριού και τα περί «παραίτησης για προσωπικούς λόγους» έχει ανάγει σε υπ' αριθμόν ένα προαπαιτούμενο για να πάει η συζήτηση παρακάτω την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι η Κατερίνα Σαββαϊδου, νυν Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων , με νέες νομοθετικές διατάξεις θα κρατηθεί «κολλημένη» στη θέση της , χωρίς να μπορεί να την «παραιτήσει» κανένας υπουργός, παρά μόνο ενδεχόμενη αδυναμία κάλυψης των στόχων που περιγράφονται στο συμβόλαιό της.

 

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επικείμενο σούπερ νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις και σε θέματα Πτωχευτικού Δικαίου αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές βγαλμένες από το toolkit του ΟΟΣΑ, το οποίο η τρόικα δεν έχει ξεχάσει.

 

Η επέκταση του προγράμματος και το νέο πακέτο στήριξης


Η επέκταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος (λήγει στις 31 Δεκεμβρίου) για «τεχνικούς λόγους» έχει ένα αβαντάζ. Δεν χρειάζεται να εγκριθεί από κοινοβούλια, από τη στιγμή που μιλάμε για δυο- τρεις εβδομάδες. Αμέσως μετά η κυβέρνηση επιδιώκει να ενεργοποιηθεί η ECCL πιστωτική γραμμή του ESM, οπότε δεν τίθεται ζήτημα να μείνουν έστω και μια ημέρα «ακάλυπτες» από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες.

 

Η ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένης εποπτείας θα συνοδεύεται από όρους, ένα Memorandum of Understanding, το οποίο μένει να φανεί αν οι Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν τη χάρη στον Αντώνη Σαμαρά να το ονομάσουν κάπως διαφορετικά από Μνημόνιο.

 

Στους όρους αυτούς θα ενσωματωθούν όσα δεν έγιναν με το τρέχον Μνημόνιο. Δηλαδή οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις κ.ά.

 

Την επόμενη μέρα, με τη «νέα σχέση» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι εδώ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε με τις δηλώσεις του τις επικείμενες εξελίξεις.

 

«Με το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει το 2016», και πρόσθεσε: «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό εφ' όσον το έχουμε ανάγκη». Αν τα λεφτά του ΔΝΤ θα αποτελούν μέρος μιας συνοδευτικής της ECCL πιστωτικής γραμμής ή θα αποτελούν ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας με άλλη μορφή, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Ξεκάθαρο είναι όμως ότι την επόμενη μέρα το ΔΝΤ δεν θα είναι «στο πίσω κάθισμα».


protoselida

Media

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19 δεν λένε την αλήθεια

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19…

Η εξάπλωση του Covid-19 μετριέται συχνά με το πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν...

Secret Money

 ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

Aπό πέρυσι τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε κανονικά να έχει βγει στον αέρα το εργαλείο σύγκρισης...

Τεχνολογία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές (βίαιο ή σεξουαλικό) περιεχόμενο θεωρείται ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ενώ...

Περιβάλλον

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να τρέμει λιγότερο

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να…

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν αρχίσει να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.