Αυτοασφάλιση ανέργων ηλικίας 55-60 ετών

Τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ θα πρέπει να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις ανέργων ηλικίας 55 ετών έως 60 ετών, που επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτασφάλισης παρ' ότι δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οι υπουργικές αποφάσεις για τους όσους τις προϋποθέσεις του χρόνου αυτασφάλισης όπως προβλέπεται από τον ασφαλιστικό νόμο, σύμφωνα με την Α23/595/6- 11/3/2011, εγκύκλιο του Ιδρύματος.

 

Σύμφωνα με το νόμο 3863/2010 (ΦΕΚ Α΄ 115/15.7.2010), άρθρο 74 παρ. 4 και 5., «εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης, η οποία ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης που τους απέλυσε να συμμετέχει με: α) Το 50% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους ηλικίας 55 ετών έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια. β) Το 80% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια».

 

Το υπόλοιπο μέρος του κόστους αυτασφάλισης, μπορεί να καλύπτεται με ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του ΟΑΕΔ ή την ένταξη των απολυόμενων στα προγράμματα εργασίας των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών για εργασία στο δημόσιο τομέα, των οποίων η δαπάνη βαρύνει τον κλάδο ΛΑΕΚ.

 

Ο πόρος ΛΑΕΚ 0,45% είναι ειδικός λογαριασμός του ΟΑΕΔ, για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση στον οποίο καταβάλλεται η εργοδοτική εισφορά 0,45%, την οποία αποδίδουν οι εργοδότες για τους υπαλλήλους τους που ασφαλίζουν στο ΙΚΑ.

 

Όμως για την έναρξη της διαδικασίας απαιτείται απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, που εγκρίνεται από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ. Με την Υπουργική Απόφαση θα ρυθμιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου.

 

Μέχρι την έκδοσή της, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα κατά τόπους Υποκαταστήματα του Ιδρύματος, (αρμόδιο θεωρείται το υποκατάστημα του τόπου απασχόλησης). Στην αίτηση εκτός από τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερομένου θα πρέπει να επισυνάπτεται και η καταγγελία της σύμβασης εργασίας., ενώ οι αιτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί θεωρούνται εμπρόθεσμες.


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.