Μείωση τιμών των ακινήτων στην Αττική Προτεινόμενο

Μείωση τιμών των ακινήτων -εν μέσω κρίσης- σημειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας καθώς και σε ημιαστικές περιοχές, από 20% μέχρι 25%.

 

Η μείωση αφορά κυρίως ακίνητα, δυάρια και τριάρια, που βρίσκονται σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και σε ημιαστικές περιοχές και κυμαίνονται μεταξύ 85 τμ και 100 τμ.

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Μεσιτικού Συλλόγου Αθηνών κ.Γ Ρεβύθη, "Κάτι κινείται στην αγορά αλλά δεν υπάρχει συνέχεια γιατί ο κόσμος έχει κακή ψυχολογία και φοβάται την οικονομική κρίση".

 

Πέρα από την πώληση, μείωση παρατηρείται επίσης τον τελευταίο χρόνο στο κόστος κατασκευής ακινήτων, με ποσοστό της τάξεως του 10%. Ωστόσο, η μείωση αυτή φαίνεται να είναι προσωρινή, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου των κατασκευών, προβλέποντας ότι από το επόμενο εξάμηνο τα κοστολόγια θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

 

Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μ. Χάτσιος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου HATSIOS GROUP SA που εξειδικεύεται σε κατασκευές και εκμεταλλεύσεις ακινήτων, "Το κόστος κατασκευής είχε πέσει το τελευταίο χρόνο περίπου στο 10%. Το ποσοστό αυτό σήμερα έχει ανατραπεί λόγω της αύξησης του πετρελαίου, των τιμών των μετάλλων και της εφαρμογής από 10 Ιανουαρίου του ΚΕΝΑ, (Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων). Έτσι, συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση του κόστους. Κατά την εκτίμηση μου η κτηματαγορά βιώνει το οριακό σημείο της πτώσης της. Μην εκπλαγούμε βλέποντας την να ανεβαίνει γιατί έχει συσσωρευτεί λόγω κρίσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγοραστών που περιμένοντας τις εξελίξεις βρίσκονται σε αναμονή".

 

Περιοχές ακινήτων με μειωμένη τιμή


Οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως αυτή την περίοδο υπάρχουν αδιάθετα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απούλητων αυτών διαμερισμάτων - περίπου 70% - βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.

 

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε ημιαστικές περιοχές και σε περιοχές του κέντρου, για διαμερίσματα επιφανείας 80 τμ έως 100 τμ στα μεν νεόδμητα σε περιοχές όπως η Πεύκη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια το τετραγωνικό μέτρο κοστίζει μάξιμουμ 2.000 ευρώ, ενώ τα μεταχειρισμένα στις αντίστοιχες περιοχές ηλικίας από 10 έως 20 ετών κοστίζουν μάξιμουμ 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα σε περιοχές του κέντρου το κόστος των ακινήτων αυτών κυμαίνεται από 800 ευρώ έως 1.000 ευρώ.

 

Πτώση 33,5% στις κατασκευές


Τεράστια πτώση κατά 33,5% σημείωσε η παραγωγή στις κατασκευές το τελευταίο τρίμηνο του 2010, επιτείνοντας την ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση.

 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το δ΄ τρίμηνο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2009, παρουσίασε μείωση 33,5% έναντι μείωσης 21,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.