Deal News Online

undefined

Bελτίωση λειτουργίας Frontex και ενίσχυση αλληλεγγύης

Τη βελτίωση της λειτουργίας της FRONTEX και την ενίσχυση αλληλεγγύης με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν «δυσανάλογες μεταναστευτικές επιβαρύνσεις», ζήτησαν χθες οι ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

 

Συγκεκριμένα, με 43 ψήφους υπέρ και 7 κατά, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών υιοθέτησαν την έκθεση του Μαλτέζου ευρωβουλευτή Σιμόν Μπουσουτίλ (ΕΛΚ) σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ (FRONTEX).

 

Με την υιοθέτηση της έκθεσης οι ευρωβουλευτές αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας της FRONTEX και υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να διαθέτει ένα σύστημα φρούρησης των συνόρων της ΕΕ, το οποίο θα συγκροτείται από μια ομάδα εθνικών συνοριοφυλάκων που θα αξιοποιείται για τις κοινές επιχειρήσεις του Οργανισμού, τις αποστολές ταχείας επέμβασης στα σύνορα και τα πιλοτικά σχέδια. Υποστηρίζουν, επίσης, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθούν στον οργανισμό οι πόροι που απαιτούνται για την αγορά ή τη μίσθωση του δικού του εξοπλισμού.

 

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν να ενισχυθεί η αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν «δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις» και υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη των αποστολών ταχείας επέμβασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. στην περίπτωση του Έβρου τον Οκτωβρίου του 2010, θα πρέπει να γίνεται άμεσα.

 

Εξάλλου, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία, εντός της FRONTEX, μίας συμβουλευτικής επιτροπής για τα θεμελιώδη δικαιώματα, η οποία θα ζητά πληροφορίες και θα ελέγχει τη συμμόρφωση προς τα θεμελιώδη δικαιώματα για κάθε επιχείρηση που πραγματοποιεί ο οργανισμός. Ο Οργανισμός FRONTEX θα πρέπει επίσης να καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας προκειμένου να διασφαλίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων αυτών.

 

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν ο Οργανισμός να μπορεί να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, με σεβασμό στην προστασία τους και με στόχο τη βελτίωση της καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

 

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε ότι «η εν λόγω Έκθεση καθορίζει το μέλλον του FRONTEX και τη μορφή που πρέπει να πάρει τα επόμενα χρόνια. Ενδυναμώνει τον οργανισμό και επιδιώκει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Όλα αυτά γίνονται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Ε.Ε. δέχεται ισχυρότατες μεταναστευτικές πιέσεις, οι οποίες θίγουν κατά κύριο λόγο χώρες όπως η Ελλάδα. Πρόκειται λοιπόν για ένα νομοθετικό κείμενο βαρύνουσας σημασίας για τη χώρα μας. Ισχυρότερος Frontex σημαίνει για εμάς περισσότερη αλληλεγγύη και επιμερισμό των ευθυνών όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.".


World Business

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Πτώση 2,7% καταγράφει η μετοχή της American Express στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πιστωτικών...

Secret Money

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

Σε αντίθεση με το «θολό τοπίο» που δημιουργεί το έλλειμμα του EΛAΠE, οι μεγάλοι εγχώριοι...

Αθλητικά

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ - «Big 4»

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ -…

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα μας αντιπροσωπεία των FIFA και UΕFA, αποτελούμενη από τον διευθυντή...

Τεχνολογία

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails)...

Τουρισμός

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Έναρξη διατμηματικού ΠΜΣ στον τουρισμό

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Έναρξη διατμηματικού ΠΜΣ στον τουρισμό

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή το Εναρκτήριο Σεμινάριο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.