Οικονομία

Στο 4,5% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας

Κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση της φορολογίας, μείωση της μισθοδοσίας είναι μερικές από τις αλλαγές που ετοιμάζει ο Υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την ύφεση που συνεχώς αυξάνεται.

 

 

Σύμφωνα με την αρχή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η ύφεση του τετάρτου τριμήνου ήταν 6,6% και σε ετήσια βάση η ύφεση τερμάτισε με 4,5% για το 2010. Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό σημαίνει ότι η ύφεση έχει αποκτήσει ορμή και momentum και δεν μειώνεται, αλλά επιδεινώνεται.

 

Η κυβέρνηση, νομίζοντας ότι μέσα σε αυτό το κλίμα θα δει αύξηση εσόδων, προσανατολίζεται προς την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, που, υποτίθεται κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 7 δισ. ετησίως.

 

Επίσης, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2011-2015, το υπουργείο οικονομικών σκοπεύει να αυξήσει την φορολογία κατά 5-10 δισ. Συνολικά τα έσοδα τα οποία απαιτούνται είναι περίπου 29 δισ. Η μείωση της μισθοδοσίας εκτιμάται 5 δισ., κυρίως από την περικοπή επιδομάτων. Αυτές οι αλλαγές θα είναι μόνιμες και όχι έκτακτες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΔΟΕ μελετά την επιβολή προστίμων ύψους 7 δισ. ευρώ, για να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα!!! Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου οικονομικών στη μαύρη τρύπα του 1 δισ. του πρώτου διμήνου! Η λογική της απόφασης αυτής είναι η εξής: Ακόμα και στα δικαστήρια να προσφύγουν οι θιγόμενοι, θα χρειαστεί να καταβάλουν το 50% της ποινής. Κατά συνέπεια, τα κρατικά ταμεία θα ενισχυθούν κατά 3,5 δισ.!

 

Στο μεταξύ, το υπουργείο μελετά να καλέσει προς απολογία τους πολίτες αυτούς που "ξέχασαν" να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Εξηγήσεις επίσης θα πρέπει να δώσουν όλοι αυτοί που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά δεν τα έχουν δηλώσει! Βέβαια η τακτοποίηση οφειλών μπορεί να γίνει σε δόσεις (το καινούργιο φρούτο της εποχής) για να μπορούν να εισπραχτούν τα καταγεγραμμένα έσοδα και ποινές.

 

 

Τα έσοδα εισφορών στο ταμείο του ΟΑΕΕ είναι απογοητευτικά, τόσο μάλιστα που το ταμείο πλέον δίνει κίνητρα για να πληρώσει κάνεις! Και πως σκοπεύει το ταμείο να αντιμετωπίσει την κατάσταση; Το επιχειρησιακό σχέδιο αποσκοπεί στη "διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης"!!! Τώρα πως θα γίνει αυτό όταν κλείνει η μια επιχείρηση μετά την άλλη και όταν στο περίγυρο μου δεν ξέρω κανέναν που να μην χρωστά λιγότερα από 5.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ (λόγω ανεργίας) είναι πέραν εμού. Να μην κάνω καθόλου αναφορά στο ότι το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η εγγεγραμμένη ανεργία στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, που, έφθασαν τους 838.640. Η δε πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα πληρώνουν τον ΟΑΕΕ (ή δεν πληρώνουν αν και είναι ακόμα εγγεγραμμένοι), ενώ στην πραγματικότητα τα έσοδα τους είναι μηδέν.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή