Κόσμος

Διαδηλώσεις φοιτητών στην Ιταλία

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν σήμερα σε μεγάλες πόλεις της Ιταλίας κατά της κυβέρνησης και της μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων.

 

Στο Παλέρμο περισσότεροι από 500 μαθητές λυκείου και φοιτητές έκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα το αεροδρόμιο καταλαμβάνοντας το διάδρομο προσγείωσης, ενώ άλλοι κατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό.

 

Στο Μιλάνο περίπου 50 φοιτητές μαζεύτηκαν μπροστά στο Χρηματιστήριο.

 

Στη Ρώμη διαδήλωσαν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, αλλά και άνεργοι και κάτοικοι της πόλης Λ' Ακουιλα, που επλήγη από το σεισμό του Απριλίου του 2009.

 

Στο κέντρο της πόλης οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδιζαν την πρόσβαση των διαδηλωτών στη γερουσία και το κοινοβούλιο, όπου διεξαγόταν η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Εξαιτίας των διαδηλώσεων δημιουργήθηκαν μποτιλιαρίσματα σε πολλές ιταλικές πόλεις, όπως το Μπάρι και το Καγκλιάρι, ενώ στο Τορίνο οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.

 

Η μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια εξωτερικών ειδικών και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.


επιστροφή στην αρχή