Υπο προϋποθέσεις η κατασκευή του "Μπέλενε"

Υπό προϋποθέσεις θα κατασκευαστεί ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε» στη Βουλγαρία, τόνισε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής του στο σταθμό "bTV".

 

Πρώτη προϋπόθεση είναι το βουλγαρικό Δημόσιο να κατέχει μερίδιο 51% στο έργο και δεύτερη να μη διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, διευκρίνισε ο κ. Μπορίσοφ.

 

Με τις δηλώσεις του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σηματοδοτεί την αλλαγή "προσανατολισμού" της κυβέρνησης, καθώς μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η βουλγαρική κυβέρνηση απαιτούσε από τη ρωσική πλευρά (σ.σ. την εταιρεία AtomStroyExport που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου) τη μείωση του κόστους από τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε όχι περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων "ΒΤΑ".

 

Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Rosatom (μητρική της AtomStroyExport) βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και αφορούν τη δομή της μελλοντικής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.

 

"Η ρωσική πλευρά ''πιέζει'' ούτως ώστε η συμφωνία των μετόχων (της νέας εταιρείας) να υπογραφεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2011", επισημαίνεται.

 

Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι η "μοίρα" του δεύτερου πυρηνικού σταθμού εξαρτάται από τη μελέτη που θα εκπονήσει ο σύμβουλος του έργου, η βρετανική τράπεζα HSBC.

 

Όπως είχε επισημάνει στη διάρκεια εμφάνισής του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, "η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στο έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη χώρα ή όχι, μόνο έπειτα από την αξιολόγηση του συμβούλου (του έργου) της HSBC".

 

Ο κ. Μπορίσοφ είχε υπογραμμίσει ότι σύντομα θα υπογραφεί συμβόλαιο μεταξύ της κυβέρνησης και της HSBC και τα συμπεράσματά της (για το έργο) "θα είναι η απάντηση στο αν το έργο του Μπέλενε θα κατασκευαστεί ή όχι".


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ: Οι προκλήσεις των δικτύων 5G

ΕΕΤΤ: Οι προκλήσεις των δικτύων 5G

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, μίλησε την προηγούμενη...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.