Αγορές

Η επέμβαση στη Λιβύη ανεβάζει το αργό

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου κατά τις χθεσινές συναλλαγές, επηρεασμένη από τις ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή που ενδεχομένως να προκληθεί από τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

 

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 1,26 δολ. ή 1,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 102,33 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ στα υψηλά της ημέρας ξεπέρασε και τα 103 δολ. το βαρέλι.

 

Το αργό τύπου Brent στο ICE futures κέρδισε 1,03 δολ. στα 114,96 δολ. το βαρέλι.

 

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων απειλεί να διακόψει εντελώς την παραγωγή από την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, σημειώνουν αναλυτές, ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες ότι θα επηρεαστεί η προσφορά πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

"Η διακοπή της προσφοράς από τη Λιβύη θα συνεχιστεί για σημαντική χρονική περίοδο", εκτιμά ο Andy Lipow, επικεφαλής της Lipow Oil Associates, ενώ προσθέτει ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές ενδεχομένως να είναι διστακτικές να στείλουν και πάλι το προσωπικό τους στη Λιβύη.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή