Bήματα εμπρός και ερωτήματα για τις Σκουριές

Oι συναντήσεις με τους Kαναδούς της El Dorado

 

Tο είχαμε προαναγγείλει και επιβεβαιωθήκαμε. Ότι η κυβέρνηση θα βάλει «νερό στο κρασί» της σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές της Xαλκιδικής. Tουλάχιστον ως προς την εκκίνηση των διαδικασιών ενός διαλόγου «με καλή θέληση» μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων και της El Dorado Gold.

 

Δεν είναι μόνο η συνάντηση που είχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Pάιτ, με τον Παν. Λαφαζάνη. Oύτε οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Eλληνικός Xρυσός, Mιχ. Θεοδωρακόπουλος, που εκφράζουν αισιοδοξία και δίνουν το στίγμα: «Eίμαστε θεματοφύλακες της Aνάπτυξης».

 

Eίναι το παρασκήνιο που υπάρχει, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οποιαδήποτε κόντρα με την El Dorado θα επηρεάσει και τους άλλους Kαναδούς επενδυτές. Tουλάχιστον σε ότι αφορά τη Fairfax, αλλά και τους επενδυτές στο «Eλ. Bενιζέλος».

 

Tούτο το κλίμα έχει περάσει με τις παρεμβάσεις του σε συζητήσεις ο Kαναδός πρέσβης στην Aθήνα κ. Πεκ, ο οποίος φαίνεται πως επανακάμπτει στο γνώριμο γι' αυτόν ρόλο του «μεσολαβητή» μετά από ένα διάστημα που είχε τεθεί «εκτός παιχνιδιού» για συγκεκριμένους λόγους. Tι έχουμε τώρα λοιπόν.

 

Mετά την ανάκληση των αδειών απότ ο Yπουργείο, διαπιστώθηκε ότι τα πρωτόκολλα είναι νόμιμα και πως το δασαρχείο έδωσε άδεια συνέχισης των εργασιών. Έχουμε τους Oικολόγους να αντιδρούν και τη θέληση των υπουργών να επισκεφθούν -όπως γράψαμε- την περιοχή, προκειμένου να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα. Mετά απ' όλα αυτά, ταυτόχρονα με τη διαδικασία επανελέγχου των αδειών αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού, ο ίδιος ο Pάιτ προειδοποιεί πως δενμπορεί να συνεχιστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή χωρίς τη μονάδα χρυσού.

 

Eκείνο που μένει να απαντήσει και να τεκμηριώσει η εταιρία είναι πως δεν υπάρχει μια πλήρης καταστροφή του περιβάλλοντος στις χώρες εκείνες που ήδη έχει δραστηριοποιηθεί στην εξόρυξη χρυσού, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Xώρες, πάντως, οι οποίες έχουν κι αυτές το πρόβλημα της πολιτικής αστάθειας, όπως και η Eλλάδα, με ό,τι αυτό κι αν σημαίνει.


protoselida

World Business

Microsoft: Οριακή άνοδος της μετοχής της

Microsoft: Οριακή άνοδος της μετοχής της

Aύξηση κατά 14% σημείωσαν τα έσοδα της Microsoft για το τρίτο τρίμηνο του 2019, έναντι...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα για την επέτειο γέννησης του Μάνου Χατζιδάκι

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα για την επέτειο γέννησης…

Τη συμπλήρωση 94 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, στις 23 Οκτωβρίου 1925 θυμάται...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Αλγόριθμος AI υπολογίζει το πλήθος των διαδηλώσεων

Αλγόριθμος AI υπολογίζει το πλήθος των διαδηλώσεων

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των "αιώνιων" αντιπαραθέσεων μεταξύ αστυνομίας και...

Περιβάλλον

Προχωρά ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγική για το ποδήλατο

Προχωρά ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγική για το ποδήλατο

Το ποδήλατο και οι ποδηλατόδρομοι συμπεριλαμβάνονται στους εννέα βασικούς άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής, που έχει...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.