Ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Τη βούλησή τους για την καλύτερη εφαρμογή του καθεστώτος των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξέφρασαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ επανέλαβαν και την ανησυχία τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις της αμερικανίδας αναπληρώτριας πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για το Ιράν: «Η Επιτροπή των κυρώσεων για το Ιράν του Συμβουλίου "πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα για να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την εφαρμογή των κυρώσεων".

 

"Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στους κόλπους του Συμβουλίου και με τη διεθνή κοινότητα για το σκοπό αυτό".

 

"Οι παραβιάσεις (του Ιράν) εντείνονται", δήλωσε ο Μαρτέν Μπριένς αναπληρωτής πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ.

"Η αποτελεσματικότητα των μέτρων μπορεί να βελτιωθεί με την καλύτερη ενημέρωση των χωρών για τις κυρώσεις που έχουν ήδη ληφθεί και την εφαρμογή τους", είπε ο γερμανός πρεσβευτής Πέτερ Βίτινγκ. "Παραμένουμε δεσμευμένοι στην εξεύρεση μιας ειρηνικής, διαρκούς λύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Καλούμε το Ιράν να επανεξετάσει την αδιάλλακτη στάση του και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστη".

Ο ομόλογός του της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι "η Ρωσία εφαρμόζει ό,τι προβλέπεται στο καθεστώς των κυρώσεων". "Πιστεύουμε ότι τα μέλη της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτόν τον τομέα", τόνισε.

Οι μεγάλες δυνάμεις τρέφουν υποψίες ότι το Ιράν, παρότι το αρνείται, επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εκδώσει για το Ιράν έξι αποφάσεις, εκ των οποίων οι τέσσερες συνοδεύονται από οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, μεταξύ τους το εμπάργκο στα όπλα.

Αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν υιοθετήσει δικές τους κυρώσεις.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες περιπτώσεις κατασχέσεων όπλων και εκρηκτικών στις οποίες εμπλέκεται το Ιράν αναφέρονται στην Επιτροπή των κυρώσεων.


protoselida

Media

 ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

Τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τάκη Σπυριδάκη που απεβίωσε πριν λίγες μέρες,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αθλητικά

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

Την ανανέωση της χορηγικής τους συνεργασίας παρουσίασαν την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019, ο ΟΠΑΠ και...

Αυτοκίνητο

Η Paugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Paugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.