Οικονομία

Κάτω ο πληθωρισμός μοιραία πάνω η ανεργία

Δυσοίωνα είναι τα σενάρια στο μέτωπο της ανεργίας, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζα της Ελλάδος, ενδέχεται να αγγίξει το 16,5% εντός του 2011.

 

Στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής» της περιόδου 2012 - 2014 ο κ. Ισαάκ Σαμπεθάι, στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011 και θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 15% και εάν συνεχισθούν οι τάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2010 στο μέτωπο της απασχόλησης, η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 16,5% αν και ο ίδιος το απεύχεται.

 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Σαμπεθάι εκτίμησε ότι το 2011 θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%. Αλλά και οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν το 2011 κατά 5%, από 9% που μειώθηκαν το 2010 ενώ θα σταθεροποιηθούν από το 2012.

 

Ο κ. Γ. Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμόνων, αναφέρθηκε στο στόχο του μνημονίου για περιορισμό της ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2012 και ύστερα στο 2%.

 

Ως βασικούς στόχους, ο πρόεδρος του ΣΟΕ έθεσε την ολοκλήρωση της προσπάθειας αξιοπιστίας της χώρας μας στις αγορές, τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και όχι στο δανεισμό και φυσικά στην βιώσιμη διαχείριση τους χρέους μας. Ο κ. Ζανιάς εστίασε και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή