Έκτακτη εισφορά και αύξηση ΦΠΑ στα νέα μέτρα Προτεινόμενο

Οι παρεμβάσεις στις δαπάνες και τα έσοδα και πρόταση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνονται στα να μέτρα την αύξηση του προϋπολογισμού ο οποίος στο πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει "μαύρη τρύπα" 1,14 δις ευρώ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν διατηρηθούν τα «ρίσκα» του προϋπολογισμού θεωρείται δεδομένο νέα μείωση στις λειτουργικές δαπάνες όλων των υπουργείων που ήδη υποχρηματοδοτούνται για την δημιουργία αποθεματικού.

 

Όσον αφορά τα έσοδα, προωθούνται αλλαγές στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έτσι ώστε να χαμηλώσουν οι δόσεις αποπληρωμής και να γίνει πιο ελκυστική η αποπληρωμή τους για τους υπόχρεους.

 

Σχετικά με την αύξηση των φορολογικών εσόδων η τρόικα έχει προτείνει να έρθουν νωρίτερα και να εφαρμοστούν από το 2011 ορισμένα από τα μέτρα του 2012 που προβλέπονται στο μνημόνιο.

 

Ειδικότερα, τα μέτρα των οποίων η εφαρμογή πιθανότατα θα επισπευσθεί είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς αλλά και η διεύρυνση της βάσης του Φ.Π.Α με μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

 

Αν τα δύο αυτά μέτρα τεθούν σε ισχύ στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

 

Επιπλέον, έχει κατατεθεί στο οικονομικό επιτελείο πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες ενδεχόμενο πάντως το οποίο έχει απορρίψει επί του παρόντος ο υπουργός Οικονομικών.

 

Όπως ανέφερε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για λήψη μέτρων δημοσιονομικής απόδοσης ίσης με τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ (δηλαδή 1,72 δις ευρώ) σε περίπτωση που αυξηθούν τα ρίσκα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

 

Πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το πως θα κατανεμηθούν τα μέτρα σε έσοδα και δαπάνες. Διευκρίνισε δε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην λήψη μέτρων.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνουα αναφέρθηκε επίσης στο αποθεματικό που δημιουργείται μήνα με τον μήνα στις δαπάνες.

 

Το οικονομικό επιτελείο κάθε μήνα εκταμιεύει το 1/14 των κονδυλίων για κάθε υπουργείο αντί το 1/12 υπό κανονικές συνθήκες. Στον "κανόνα" αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις.

 

Αν τώρα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαπιστωθεί πως ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει τότε τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κάθε υπουργείο ως αποθεματικό δεν θα δοθούν και θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του ελλείμματος.

 

Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει μείνει ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου ως προς την συλλογή των φορολογικών εσόδων και έχει εκφράσει την ανησυχία της για πιθανό ...εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πάντως πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιαστεί φέτος ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος στα 17 δις ευρώ ή το 7,4% του ΑΕΠ.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Media

Τέλος στον ενημερωτικό ραδιοσταθμό News 24/7 - Γίνεται μουσικός

Τέλος στον ενημερωτικό ραδιοσταθμό News 24/7 - Γίνεται…

Με μία ανακοίνωση στην οποία καταλογίζει ευθύνη στην "Πολιτεία και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης", η...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Αυτοκίνητο

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars ανακαλεί 507.000 οχήματά της παγκοσμίως, λόγω ελαττωματικού εξαρτήματος στον...

Τουρισμός

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Πλεόνασμα 1.361 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Μάιο του 2019, έναντι πλεονάσματος 1.262...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.