Διευκρινήσεις ΙΚΑ για συνταξιοδότηση γυναικών

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο (ν. 3863/2010), επιπλέον διευκρινήσεις για τη συνταξιοδότηση γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας, καθώς και τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τέκνων, δίνει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

 

Τον περασμένο Νοέμβριο με την εγκύκλιο 77/5.11.2010, η Διοίκηση του ΙΚΑ είχε διευκρινίσει ότι όλες οι ασφαλισμένες έως 31.12.1992 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μητέρες που σε κάποια χρονική στιγμή -η οποία μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ως άνω νόμου, δεν μπορεί όμως να υπερβεί την 31.12.2010- συμπλήρωσαν σωρευτικά τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε με τα ανωτέρω όρια ηλικίας, χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων αυτών συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.

 

Το ΙΚΑ και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσθέτει ότι, εφόσον το δικαίωμα της σύνταξης που θεμελιώθηκε κατ' εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, δεν θίγεται από ενδεχόμενες μεταβολές που επέρχονται κατά τη διάρκεια της ασφάλισής της, πολύ δε περισσότερο από το γεγονός της μετέπειτα απώλειας του τέκνου της.

 

Στην εγκύκλιο, επαναλαμβάνεται ότι για τις εργαζόμενες οι οποίες μέχρι την 31/12/2010 είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος και 4.500 ημέρες ασφάλισης το όριο ηλικίας της πλήρους συνταξιοδότησης εξακολουθεί να παραμένει το 60ό και στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης, ο υπολογισμός του ποσοστού μείωσης θα γίνει με βάση τους μήνες που υπολείπονται μέχρι του ηλικιακού ορίου των 60 ετών.

 

Ωστόσο, ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας, αν διευκρινίζεται ότι εάν μέχρι τις 31/12/2010 είχε συμπληρωθεί το 55ο έτος της ηλικίας αλλά οι 4.500 ημέρες συμπληρώνονται μετά την 1/1/2011.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Amazon επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η Amazon επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην αυτοκινητοβιομηχανία

Κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που παρέχει υπηρεσίες, πρωτόγνωρες υπηρεσίες στον οδηγό και θα...

Media

Times: Οι εκλογές έφεραν ελπίδα στην Ελλάδα

Times: Οι εκλογές έφεραν ελπίδα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το mainstream επέστρεψε στην εξουσία και οι λαϊκιστές βρίσκονται σε αποδρομή. Ο πρωθυπουργός...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.