«Υπαίτιος για τη μη λύση του Κυπριακού είναι ο Χριστόφιας»

Σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης», αναφέρεται στην απάντηση του τέως ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- φέρεται να είπε ότι ο κ. Ταλάτ έγινε ηγέτης φιλώντας το χέρι της Αγκύρας και απομακρύνθηκε από τον κυπριωτισμό.

 

Όπως αναφέρεται, κ. Ταλάτ ισχυρίζεται ότι υπαίτιος για τη μη λύση είναι ο πρόεδρος Χριστόφιας καθότι εάν έλεγε «ναι» στο σχέδιο Ανάν, σήμερα το πρόβλημα θα ήταν λυμένο.

 

Σε ότι αφορά στη δήλωση που αποδίδεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «ο Ταλάτ στην αρχή ήταν Κύπριος, στη συνέχεια έγινε Τουρκοκύπριος και τώρα είναι Τούρκος», ο κ. Ταλάτ είπε ότι «ανέκαθεν ήταν Τουρκοκύπριος και ποτέ δεν ήταν μόνο Κύπριος ή μόνο Τούρκος».

 

Ανέφερε, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας βλέπει την ομοσπονδία ως παραχώρηση και σε ερώτηση «τότε ποια λύση επιθυμεί;», είπε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας επιθυμεί τη λύση του ενιαίου κράτος στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα είναι «μπάλωμα».

 

Για τις έρευνες για το πετρέλαιο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σωστή η ενέργεια των Ελληνοκυπρίων για σύναψη συμφωνιών με διάφορα κράτη για έρευνες και ότι η ε/κ πλευρά ενεργεί σήμερα κατ' αυτόν τον τρόπο έχοντας στο πλευρό της τη δύναμη της ΕΕ.

 

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι δυνατόν οι έρευνες να αναχαιτιστούν από τον τουρκικό στόλο, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι ίσως είναι δυνατόν αλλά αυτά τα θέματα δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι άγνωστο αν η Τουρκία θα προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια, έχοντας υπόψη τις σχέσεις της με την ΕΕ.

 

Διαμαρτυρία Τουρκοκυπρίων συνδικαλιστών στις Βρυξέλλες

 

Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες για την πολιτική εποικισμού, που επιβάλλει η Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

 

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, με γενικό τίτλο: «Κύπριοι μαζί, δημιουργώντας το κοινό μας μέλλον».

 

 

Οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι των συνδικάτων αναφέρθηκαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα και επεσήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα ως αποτέλεσμα της μαζικής άφιξης εποίκων από την Τουρκία και της δημογραφικής αλλαγής στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

 

Και οι τέσσερις Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές ζήτησαν την διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού στα κατεχόμενα.

 

Σε ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού είναι η μόνη επιλογή για την Κύπρο και το λαό της.

 

Τυχόν διαιώνιση του προβλήματος ή διατήρηση του στάτους κβο, είπε, θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

 

Ο κ. Κυπριανού, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.


protoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.