Έκκληση UNESCO για τα μνημεία της Λιβύης

Η Επικεφαλής της Ουνέσκο, Ιρίνα Μπόκοβα, έκανε σήμερα έκκληση στις δυνάμεις που μάχονται κατά του Καντάφι, να σεβαστούν τη Σύμβαση της Χάγης 1954 για την εν καιρώ πολέμου προστασία των πολιτιστικών μνημείων.

 

Συγκεκριμένα, δήλωσε πω, «Η πολιτιστική κληρονομιά της Λιβύης έχει μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα στο σύνολό της».

 

Και συνέχισε λέγοντας πως «Πολλές σημαντικές περιοχές μαρτυρούν τα μεγάλα τεχνικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα των προγόνων των ανθρώπων της Λιβύης, και αποτελούν μία πολύτιμη κληρονομιά".

 

Αναφορές για καταστροφές δεν υπάρχουν ακόμη, ωστόσο τρεις τουλάχιστον αρχαιολογικές θέσεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της γειτνίασής τους με την Τρίπολη και με άλλες στρατηγικές περιοχές, που βρίσκονται στην ακτίνα του πεδίου των συγκρούσεων, όπως ανέφερε εξάλλου ο Φραντσέσκο Μπανταρίν, βοηθός γενικός διευθυντής της UNESCO για τον πολιτισμό.

 

Απειλούμενα μνημεία


Ανάμεσα στις πέντε θέσεις με μνημεία που είναι ενταγμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, είναι τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Μάγκνα Λέπτις και της αρχαίας φοινικικής πόλης Σαμπράθα που βρίσκονται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

 

Μια άλλη θέση είναι η αρχαία πόλη της Κυρήνης, που δόθηκε κάποτε ως δώρο στην Κλεοπάτρα από τον Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Αντώνιο και βρίσκεται ανατολικά της Βεγγάζης, την πόλη - προπύργιο των ανταρτών της Λιβύης εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι.

 

Η Ιρίνα Μπόκοβα εφιστά την προσοχή των μελών που ασχολούνται με τη Λιβύη, στο γεγονός ότι η UNESCO, σύμφωνα με το άρθρο 23 της σύμβασης, είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο της όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής περιουσίας.


protoselida

World Business

«Ξορκίζουν»  τις πρόωρες  κάλπες  στην Iταλία

«Ξορκίζουν» τις πρόωρες κάλπες στην…

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» στην Iταλία. H κεντρική...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα ο Ματέο Γκαρσία

Υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα ο Ματέο Γκαρσία

Παρά τα σερβικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «ναυάγιο», ο Ματέο Γκαρσία ανακοινώθηκε από τον...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.