Αιματηρές συμπλοκές στην Υεμένη

Νέες συγκρούσεις πραγματοποιούνται σήμερα στην πόλη Μουκάλα ανάμεσα στην προεδρική φρουρά του Σάλεχ και τις μονάδες στρατού που στηρίζουν την αντιπολίτευση.

 

 

Η βίαιη καταστολή των εξεγέρσεων από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς κλιμακώνονται καθημερινά οι συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και των διαδηλωτών που απαιτούν την άμεση απομάκρυνσή του.

 

Οι σημερινές συγκρούσεις ακολουθούν την μαζική έξοδο κορυφαίων στρατιωτικών, διπλωματών και φυλάρχων από την κυβέρνηση Σάλεχ αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι συντάχθηκαν με τους δημοκρατικούς διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει εδώ και περίπου έξι εβδομάδες μπροστά στην πρωτεύουσα Σαναά.

 

Χθες, ο ηγέτης της μεγαλύτερης φυλής της Υεμένης συντάχθηκε με τους διαδηλωτές ζητώντας την παραίτηση του Σάλεχ. Η απόφαση του αξιοσέβαστου 80χρονου φύλαρχου, Σεΐχη Σινάν Αμπού Λοχούμ, κοινοποιήθηκε μέσω ανακοίνωση από τις ΗΠΑ, όπου νοσηλεύεται για θεραπείες.

 

Μονάδες του στρατού και η προεδρική φρουρά –το σώμα του οποίου ηγείται ο γιος του Σάλεχ, Αχμέντ- είχαν συγκρουστεί και τις προηγούμενες ημέρες στην Μουκάλα, με αποτέλεσμα έναν νεκρό από την κάθε αντιμαχόμενη πλευρά.

 

Ο δυτικός κόσμος και ο γειτονικός πετρελαϊκός κολοσσός Σαουδική Αραβία ανησυχούν ιδιαίτερα για το πολιτικό κενό που μπορεί να δημιουργήσει τυχόν απομάκρυνση του Σάλεχ, στην ορεινή χώρα στην οποία θεωρείται ότι ελέγχει ισχυρές δυνάμεις η Αλ Κάιντα.

 

«Είχαμε μια λειτουργική σχέση με τον πρόεδρο Σάλεχ. Υπήρξε σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας,» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. «Απλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Δεν έχουμε κάνει κάποιον «μετά-Σάλεμ» προγραμματισμό.»


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.