Οικονομία

Κόβουν φοροαπαλλαγές στα δάνεια πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές για τους τόκους δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας και για τις δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης, στο πλαίσιο του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος 2012-15, για όσους έχουν εισόδηµα πάνω από ένα όριο.

 

Το ετήσιο εισόδηµα των 60.000 ευρώ έχει αναφερθεί ως ενδεικτικό όριο, αλλά ενδέχεται αυτό να κατέβει στα 50.000 ευρώ.

 

Επίσης, το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα που ετοιµάζεται εντατικά αυτές τις µέρες στο υπουργείο Οικονοµικών, ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα τη ∆ευτέρα, προβλέπει περικοπή κοινωνικών επιδοµάτων (π.χ. επίδοµα ανεργίας) µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια, µειώσεις αµοιβών δηµοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του ενιαίου µισθολογίου, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και περαιτέρω µείωση σε υψηλούς µισθούς εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ.

 

Συνολικά, τα µέτρα του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος που έχει συγκεντρώσει και αξιολογεί το υπουργείο Οικονοµικών ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 22 δισ. ευρώ.

 

Aπό τις ∆ΕΚΟ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να εξοικονοµηθούν 2 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-15, κυρίως χάρη στην αναδιοργάνωσή τους, τη βελτίωση της είσπραξης εσόδων τους και τον περιορισµό των προσλήψεών τους. Νέα γενική µείωση µισθών δεν σχεδιάζεται, αλλά – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω µειώσεις σε κάποιους πολύ υψηλόµισθους που έχουν αποµείνει.

 

Αντίθετα, το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα στηρίζει πολλές ελπίδες στην καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής, προβλέποντας αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων κατά 4 δισ. ευρώ περίπου την προσεχή τετραετία, σύµφωνα µε τη φιλόδοξη πρόταση του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Η δεύτερη βασική πηγή εξοικονόµησης του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος είναι η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, µε νέα συγκεκριµένα µέτρα, από την οποία εκτιµάται ότι θα µπορέσουν να αντληθούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου την ίδια περίοδο.

 

Επίσης, το σχέδιο για την κατάργηση δηµόσιων φορέων που δεν χρειάζονται επανέρχεται στο προσκήνιο µε το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα, παρότι τίποτα δεν έχει γίνει µέχρι στιγµής.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή