Deal News Online

undefined

"Προεξοφλημένη η χρεοκοπία της Ελλάδας"

Μετά την υποβάθμισης της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, έρχονται και ξένα δημοσιεύματα που μιλούν για χρεοκοπία της Ελλάδας πλήττοντας ακόμα περισσότερο ηθικό μας.

 

Κριτική στη θεσμική ηγεσία της ΕΕ και προσωπικά στην Καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ ασκεί με άρθρο του το περιοδικό Economist, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνει άμεσα η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

 

Συγκεκριμένα, σε άρθρο με τίτλο «Έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχτούν» αναφέρεται στις τρεις οικονομίες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία) και τονίζει πως παρά τις «ηρωικές προσπάθειες» το πρόβλημα παραμένει άλυτο. «Οι οικονομίες αυτές βρίσκονται σε μία πορεία που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι επειδή δεν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις τους...αλλά επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη» αναφέρει ο Economist.

 

«Η εμμονή στην μείωση των ελλειμμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρα και αποτυχία» την τελευταία σύνοδο Κορυφής και κάνοντας λόγο για «ολέθρια στρεβλή λογική που επικρατεί για τον μηχανισμό στήριξης».

 

Ο Economist υποστηρίζει πως και για τις τρεις χώρες θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών «τώρα που και ο κίνδυνος μετάδοσης έχει μειωθεί». «Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό, καθώς πολλοί στην ΕΕ, κυρίως η ΕΚΤ, αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση χρεών». «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις» αναφέρει ο Economist και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση»

 

Πορτογαλία


Η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας παραιτήθηκε εξ αιτίας της έλλειψης υποστήριξης στα μέτρα λιτότητας από τη Βουλή της χώρας και η απόδοση των ομολόγων της χώρας εκτοξεύθηκε πάνω από το 8%.

 

Ελλάδα και Ιρλανδία


Οι οικονομίες, σημειώνει το δημοσίευμα, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας συρρικνώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο και οι αποδόσεις των ομολόγων τους παραμένουν επίμονα υψηλές - στο 13% για την Ελλάδα και στο 10% για την Ιρλανδία, καθώς οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι τα προγράμματα διάσωσης θα έχουν αποτέλεσμα.

 

Ο Economist θεωρεί ότι έχουν δίκαιο οι επενδυτές και ότι οι οικονομίες των χωρών αυτών δεν είναι βιώσιμες, αλλά όχι, όπως τονίζει, λόγω της έλλειψης προσπάθειας των Κυβερνήσεων τους. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν κάνει ηρωικές μειώσεις στον προϋπολογισμό τους. Η Ελλάδα προσπαθεί σκληρά να απελευθερώσει την ανελαστική οικονομία της. Η Πορτογαλία έχει καθυστερήσει να αλλάξει τους άκαμπτους κανόνες, αλλά η δημοσιονομική της προσαρμογή είναι τολμηρή.

 

Λάθη που έχουν γίνει:

 

Πρώτον, όπως εξηγεί ο Economist, η επιμονή της ΕΕ να μειώσουν πολύ οι τρεις χώρες τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στην ανάπτυξη είναι ένας λάθος χειροσμός. Το αποτέλεσμα είναι με την ύφεση να αυξάνονται περισσότερο τα χρέη των χωρών και να φαίνεται ακόμη λιγότερο πιθανό ότι μπορεί να αποπληρωθούν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μένουν υψηλές και το αποτέλεσμα είναι ένα καθοδικό σπιράλ.

 

Δεύτερο λάθος είναι η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της στις 7 Απριλίου, που θα ενισχύσει το ευρώ και θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των τριών χωρών να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Άλλο λάθος που σημειώνεται είναι η επιδίωξη πολιτικών της ΕΕ (σ.σ.: εννοεί την κυρία Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί) να απαιτήσουν από την Ιρλανδία να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις της, κάτι που θα μπλόκαρε τον καλύτερο δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

 

Ωστόσο, το πιο ολέθριο λάθος, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η επιμονή της ΕΕ ότι κάθε χώρα που θα ζητήσει βοήθεια από το 2013 μπορεί τότε να χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και αυτό να γίνει εις βάρος των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, γεγονός που κρατά υψηλά τις αποδόσεις των ομολόγων για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

 

Σημειώνεται επίσης πως η αναδιάρθρωση του χρέους των τριών χωρών πρέπει να γίνει νωρίτερα και τονίζει ότι αυτό ισχύει τώρα ακόμη περισσότερο, όχι μόνο λόγω της αποτυχίας της σημερινής προσπάθειας λύσης του προβλήματος αλλά και επειδή έχει μειωθεί ο κίνδυνος από την αναδιάρθρωση.

 

Ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης μειώνεται, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας έχουν μειωθεί. Ειδικοί για θέματα κρατικού χρέους σχεδιάζουν ήδη τρόπους για να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση μίας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης στις τράπεζες. Οι περισσότερες τράπεζες στο κέντρο της Ευρωζώνης μπορούν να αντέξουν σε μία αναδιάρθρωση από τις τρεις χώρες της περιφέρειας.

 

Εν κατακλείδι, το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, καθώς πολλοί στο κέντρο της Ευρώπης και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένουν αμετακίνητα αντίθετοι στην αναδιάρθρωση του χρέους.

 

Κατά συνέπεια, η πίεση πρέπει να έρθει από αλλού, όπως από τις ίδιες τις χώρες της περιφέρειας. Η νέα Κυβέρνηση της Ιρλανδίας μιλά ήδη για την ανάγκη να μειωθεί η αξία των απαιτήσεων των κατόχων ομολόγων των τραπεζών της. Η Ελλάδα, σημειώνει το άρθρο, πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και να πιέσει για την αναδιάρθρωσή του.

 

Η μεγαλύτερη ελπίδα, σύμφωνα με το Economist, βρίσκεται στο ΔΝΤ, ορισμένοι οικονομολόγοι του οποίου ιδιωτικά παραδέχονται ότι η αναδιάρθρωση είναι τελικά αναπόφευκτη.


Media

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού υπέβαλαν παραίτηση ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Υγεία & Διατροφή

Κορωνοϊός: Μόλις το 1% των Ελλήνων έχει αναπτύξει αντισώματα

Κορωνοϊός: Μόλις το 1% των Ελλήνων έχει αναπτύξει…

Τα πρώτα 2.500 δείγματα πλάσματος εθελοντών-δοτών που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ και συλλέχθηκαν τον Ιούνιο-Ιούλιο 2020, αναλύθηκαν με ειδικό και...

Τουρισμός

Λοΐζου: Το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Λοΐζου: Το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού και ο…

Τη σημασία χάραξης μιας ενιαίας στρατηγικής για τον επαγγελματικό, εκθεσιακό και συνεδριακό τουρισμό, την εποχή...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.