Κάθε πέρυσι και καλύτερα στον τουρισμό

Σε 7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι απώλειες στην ελληνική οικονομία, την τελευταία διετία ως αποτέλεσμα της μείωσης του τουρισμού.

 

Τα σχετικά στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα, σε συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με ομιλητές τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Αγγελόπουλο και Ανδρέα Ανδρεάδη. Το 2010 έκλεισε σχεδόν με τις ίδιες αφίξεις του 2009 αλλά με μείωση 7% στα έσοδα. Ο κ. Ανδρεάδης εκτίμησε ότι το 2011 θα κλείσει θετικά για τον τουρισμό γιατί θα κινηθούν ανοδικά οι οικονομίες των βασικών χωρών–πηγών του τουρισμού, μειώθηκε το ΦΠΑ στη διαμονή στο 6,5%, έχει αμβλυνθεί η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, θα αυξηθούν οι αεροπορικές συνδέσεις για το 2011 και δεν θα επαναληφθούν μεμονωμένα περιστατικά, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου κ. ά. Για τον εσωτερικό τουρισμό, οι προβλέψεις είναι αρνητικές γι’ αυτό ζητεί την αύξηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.

 

Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε: «Κάθε χώρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να τα κάνει ανταγωνιστικά προς όφελος της οικονομίας της συνολικά. Κάποιες χώρες έχουν τη βιομηχανία τους ή άλλους τομείς της οικονομίας. Για εμάς, ανάμεσα στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, κυρίαρχη θέση έχει ο τουρισμός».

 

Ο ΣΕΤΕ ζητεί να μειωθούν κατά 15% οι ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή τους και τη μετάταξη διαφόρων ειδικοτήτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά σε χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ανάλογα με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες, Παράλληλα, ζητεί να συνεχισθεί η κινητροδότηση της διατήρησης και της αύξησης των θέσεων εργασίας, να επεκταθεί σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και να μειωθεί ο ΦΠΑ στο σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων. Ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι όπου μειώθηκε η τουριστική ζήτηση μειώθηκε αντίστοιχα η ζήτηση για πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας. Για την άρση του καμποτάζ στη κρουαζιέρα τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στα όσα προτείνει η πολιτεία, σημειώνοντας ότι το 2011 έχει σχεδόν χαθεί ολοκληρωτικά.

 

Ως προς τον νέο Επενδυτικό Νόμο, ο ΣΕΤΕ δεν συμφωνεί με την οριζόντια αντιμετώπιση όλων των τομέων της οικονομίας και όλων των δραστηριοτήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Διαφωνεί με τον αποκλεισμό πολλών ξενοδοχείων χαμηλών κατηγοριών και θεωρεί άνευ αντικρίσματος για τα ξενοδοχεία τις φορολογικές απαλλαγές. Για το 2010, επισήμανε ότι θα είναι απειροελάχιστα τα ξενοδοχεία με κέρδη.

 

Σε ό, τι αφορά τη καθυστέρηση σύνταξης του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Επιτυχημένες διεθνώς πρακτικές, όπως η ορθή χωροθέτηση των τουριστικών εγκαταστάσεων, η απόσυρση ξεπερασμένων μονάδων, οι επενδύσεις μεικτού τύπου, δηλαδή τουριστικών κατοικιών σε συνδυασμό με ξενοδοχεία 5 αστέρων, καθυστερούν απαράδεκτα».


protoselida

World Business

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1 δισ.

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1…

Ντιλ ύψους 3,1 δισ.δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία διαμοιρασμού αυτοκινήτων Uber Technologies, ακόμη και...

Media

DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

Την «πλήρη ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσαν χθες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.