Βελτιωμένες οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο Προτεινόμενο

Ελαφρώς βελτιωμένος, για τέταρτο κατά σειρά μήνα, ήταν ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Μάρτιο, διαμορφούμενος στις 66,7 μονάδες.

 

Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η εικόνα της σταθεροποίησης χαρακτηρίζει τον κλάδο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξορθολογισμού της δομής και λειτουργίας του λόγω της υπερβολικής και ως ένα βαθμό στρεβλής επέκτασής του τα προηγούμενα χρόνια.

 

Η πολύ μεγάλη απαισιοδοξία των προηγούμενων μηνών πάντως αμβλύνεται σταδιακά, ωστόσο οι προσδοκίες παραμένουν ακόμα εξαιρετικά δυσμενείς. Έτσι, από τα στοιχεία που συνδιαμορφώνουν το συνολικό δείκτη, καταγράφεται μικρή βελτίωση των 3-4 μονάδων τόσο στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, όσο και στις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, με τους σχετικούς δείκτες να διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -43 και -23 μονάδες.

 

Αποθέματα


Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα από την άλλη πλευρά παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τρεις στις δέκα επιχειρήσεις να αναφέρουν ότι βρίσκονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ήπια ανάκαμψη επίσης σημειώνεται στις πολύ υποτονικές προβλέψεις για τις παραγγελίες προς προμηθευτές, με μόλις το 8% να αναμένει άνοδο και το 48% (από 51%) να προβλέπει επιδείνωση ενώ η έντονη διακύμανση που καταγράφεται πολλούς μήνες τώρα στην τάση των προοπτικών για την απασχόληση, συνεχίζεται και τον Μάρτιο, η τάση είναι προς τη μείωση. Τέλος, ως προς τις τιμές, οι προβλέψεις αποκλιμάκωσης για το επόμενο τρίμηνο εντείνονται, με τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (από μία στις τέσσερις) να αναμένουν περαιτέρω πτώση τους.

 

Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός


Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός διαμορφώνεται εκ νέου στις 84,8 μονάδες, σε επίδοση σημαντικά όμως ανώτερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (60,8 μονάδες). Οι εξελίξεις στα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας είναι μικτές, αφού η έντονη πτώση κατά 12 μονάδες στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αντισταθμίζεται από την άνοδο των προβλεπόμενων πωλήσεων (στις -10 από -18 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποθεμάτων του κλάδου. Στα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας καταγράφεται όμως απαισιοδοξία: η πτώση κατά 11 μονάδες στις προβλέψεις των παραγγελιών προς προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο, φέρνει το σχετικό δείκτη στις -30 μονάδες, στη δυσμενέστερη επίδοση των τελευταίων επτά μηνών. Και ως προς την απασχόληση όμως, οι σχετικές προσδοκίες επιδεινώνονται, αφού οι θετικές προοπτικές της προηγούμενης περιόδου εξανεμίζονται. Ως προς τις τιμές, το ισοζύγιο εξακολουθεί να δείχνει άνοδο αν και ηπιότερη, στις +10 μονάδες (από +23 τον Φεβρουάριο).

 

Υφάσματα - Ένδυση - Υπόδηση

 

Ήπια άνοδο σημειώνουν για τρίτο κατά σειρά μήνα οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Υφάσματα - Ένδυση - Υπόδηση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 74,3 μονάδες (από 66,9 μονάδες), στην καλύτερη επίδοση από τον περσινό Απρίλιο, αλλά και ανώτερη έναντι της αντίστοιχης περσινής (60,2 μονάδες). Από τους βασικούς δείκτες δραστηριότητας, η πτώση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου (στις -44 από -37 μονάδες ο δείκτης), αντισταθμίζεται αφενός από τη μεγάλη τάση ρευστοποίησης των αποθεμάτων (λόγω των εκπτώσεων που προηγήθηκαν) και αφετέρου από τον αισθητό περιορισμό κατά 12 μονάδες των αρνητικών εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου (στις -27 το σχετικό ισοζύγιο). Από τα υπόλοιπα στοιχεία, καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση των έντονα αρνητικών προβλέψεων για τις παραγγελίες προς προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο (στις -33 μονάδες από -39 ο σχετικός δείκτης), ενώ αναφορικά με την απασχόληση του κλάδου, οι σχετικές προβλέψεις δεν μεταβάλλονται: σχεδόν τρεις στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις θέσεις εργασίας και μόλις ένα 3% άνοδο. Στις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο παραμένει έντονα αρνητικό (στις -22 μονάδες), με μικρές διακυμάνσεις το τελευταίο επτάμηνο.

 

Είδη Οικιακού Εξοπλισμού

 

Μετά την υποχώρηση του περασμένου μήνα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού βελτιώνονται τον Μάρτιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 49 μονάδες (από 43,7 μονάδες), στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή τιμή του. Οι εξαιρετικά χαμηλές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αμβλύνονται κατά 10 μονάδες, με τη συντριπτική όμως πλειονότητα και πάλι (77% από 79%) να δηλώνει μείωση στις πωλήσεις της. Στο ίδιο πλαίσιο αμβλύνονται οι δυσμενείς προβλέψεις του κλάδου για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου (στις -53 από -58 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα των επιχειρήσεων υποδηλώνουν μάλλον χαμηλή ρευστοποίηση. Οι πτωτικές παραγγελίες προς προμηθευτές δεν μεταβάλλονται (στις -64 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ ως προς την απασχόληση τρεις στους τέσσερις αναμένουν πτώση. Στις τιμές, οι κυρίαρχες αποπληθωριστικές προσδοκίες διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, με σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις να αναμένουν μείωσή τους.

 

Οχήματα - Ανταλλακτικά

 

Αμετάβλητες παραμένουν τον Μάρτιο οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Οχήματα - Ανταλλακτικά, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 66,8 μονάδες, στην καλύτερη επίδοση του τελευταίου 1 1/2 έτους. Η επίδραση της απόσυρσης παλαιότερων οχημάτων έχει προεξοφληθεί από τον κλάδο, παρά τη διστακτική ανταπόκριση μέχρι σήμερα των δυνητικών πελατών. Έτσι μπορεί οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις να παραμένουν αρνητικές (στις -53 μονάδες από -65 τον προηγούμενο μήνα), ωστόσο οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου κινούνται ανοδικά, και μάλιστα υπερτερούν και πάλι έστω και οριακά όσοι πιστεύουν σε άνοδο (στις +3 μονάδες από +1). Τα αποθέματα παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα, ενώ μικρή άνοδο παρουσιάζουν και οι προβλέψεις για τις παραγγελίες προς προμηθευτές, αν και βρίσκονται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα (-33 από -35 μονάδες). Οι αρνητικές προβλέψεις για τις προοπτικές της απασχόλησης του κλάδου εξομαλύνονται ελαφρά, με τις μισές επιχειρήσεις όμως να διατηρούν τις προβλέψεις τους για περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας του κλάδου. Τέλος, ως προς τις τιμές, εντείνονται οι αποπληθωριστικές προσδοκίες που διατηρεί πλέον το 1/4 των επιχειρήσεων (από 13%).

 

Πολυκαταστήματα


Ανοδικά για δεύτερο μήνα κινείται ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Πολυκαταστήματα, ο οποίος διαμορφώνεται στις 82,7 μονάδες (από 77,1 μονάδες), στην υψηλότερη επίδοση μετά τον περσινό Ιούνιο και ανώτερα έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (72,8 μονάδες). Η ανάκαμψη του δείκτη εκπορεύεται τον Μάρτιο από την αισθητή άνοδο στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους, με το σχετικό δείκτη να είναι οριακά μόνο αρνητικός. Η άνοδος αυτή αντισταθμίζεται εν μέρει από τη διόγκωση των αποθεμάτων, αν και παραμένουν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Από την άλλη πλευρά όμως, οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις δεν βελτιώνονται (στις -34 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), παρόλο που αναμένεται ενίσχυση των παραγγελιών προς προμηθευτές το επόμενο διάστημα. Οι προβλέψεις της απασχόλησης του κλάδου είναι όμως δυσοίωνες αν και γενικά σημειώνονται αρκετές διακυμάνσεις κατά το τελευταίο εξάμηνο. Τέλος, ως προς τις τιμές, ο σχετικός δείκτης των προβλέψεων δηλώνει αποπληθωριστικές τάσεις και δεν μεταβάλλεται από τις -16 μονάδες του προηγούμενου μήνα.


protoselida

World Business

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το γουρουνάκι»

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το…

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Entertainment One, βρετανικής εταιρείας που παράγει περιεχόμενο ψυχαγωγίας κυρίως...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.