Deal News Online

undefined

Τσίπρας: Εξαιρετικές προοπτικές στην οικονομική συνεργασία με Αίγυπτο

«Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ειρήνη, την ευημερία, την συνεργασία και την ανάπτυξη»

 

Στη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε, σήμερα το απόγευμα, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

 

«Η διμερής μας συνεργασία με την Αίγυπτο στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

 

Σημείωσε ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσιων ζωνών, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, οι υποδομές.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με δύο αιγυπτιακά λιμάνια η οποία αναμένεται. Αναγνώρισε δε ως εξαιρετικά σημαντική υπόθεση την ενίσχυση των μεταφορών, του εμπορίου και της διασυνδεσιμότητας που όπως σημείωσε δεν αφορά μόνο την χώρα αλλά τη διασύνδεση τριών ηπείρων.

 

Έκανε δε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας, την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

 

Υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία «γειτονιά που έχουμε προκλήσεις».

 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη πρόθεση της Ελλάδας να στηρίξει την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία με την Αίγυπτο στα ευρωπαϊκά φόρα και αντίστοιχα η Αίγυπτος να στηρίξει τη συνεργασία με την Ελλάδα στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών.

 

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει αποφασίστικο ρόλο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η κοινή απειλή, που, όπως είπε, είναι ο ακραίος θρησεκυτικός φονταμεταλισμός. «Αποφασίσαμε τη μόνιμη συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς ασφάλειας», συμπλήρωσε.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι έχει συζητηθεί η δυνατότητα της συμμετοχής ελληνικών κατασκευαστικών στα έργα πέριξ της διώρυγας του Σουέζ, ενώ εκτίμησε ότι ο τομέας των κατασκευών είναι μόνο ένας τομέας.

 

«Τα πιο αποφασιστικά βήματα θα γίνουν από δω και πέρα και ειδικά στον τομέα της ενέργειας», σημείωσε.

 

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών δεν στρέφεται ενάντια σε τρίτες χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και ότι δεν έχει υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις διαδικασίες, καθώς έπρεπε πρώτα να γίνει η σχετική προετοιμασία. Ζήτησε δε υπομονή για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της συντονισμένης προσπάθειας.

 

Σίσι: Συνεργασία για την ασφάλεια και την σταθερότητα

 

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την υποδοχή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει.

 

Στάθηκε δε στην ανάγκη για συνεργασία «για να επαναφέρουμε την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή».

 

Όπως ανέφερε, οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου αναπτύσσονται με πρωτοφανή τρόπο και εξέφρασε τη βούληση η ανάπτυξη αυτή να συνεχιστεί καθώς, συνέχισε, υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολλά ζητήματα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

 

Ενδεικτικά ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο τουρισμός, ενώ έκανε λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες για συνεργασία ελληνικών και αιγυπτιακών λιμένων.

 

Ο κ. Σίσι αναφέρθηκε επίσης στη νέα διώρυγα του Σουέζ και προανήγγειλε στενή συνεργασία σε αρκετούς τομείς, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει ταύτιση απόψεων σε περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων η καταπολέμηση της «απεχθούς» τρομοκρατίας.

 

«Μπορούμε να συνεχίσουμε βελτίωση κοινοβουλευτικών σχέσεων», συνέχισε ο κ. Σίσι.


protoselida

Secret Money

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Για τις 17 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η «μεγάλη μέρα» για το opening του Eλληνικού Xρηματιστηρίου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.