Μουρμούρας: Ο Ντράγκι εξετάζει την επαναφορά του waiver

Για τα ελληνικά ομόλογα

 

Η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων ήδη εξετάζεται, είπε την Τετάρτη ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ιωάννης Μουρμούρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την OMFIF στο Λονδίνο, ο κ. Μουρμούρας είπε χαρακτηριστικά ότι η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα «είναι στην ατζέντα του Μάριο Ντράγκι», προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι το είχε αναφέρει δημόσια τον Σεπτέμβριο.

 

Σημείωσε δε ότι αν το «κούρεμα» -που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο- επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, θα αυξήσει κατά επιπλέον 13 δισ. ευρώ τη δυνατότητα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ενεχύρων από την ΕΚΤ.

 

Η μόνη πηγή χρηματοδότησης των εγχωρίων τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή ο ELA στον οποίο όμως καταβάλλεται πολύ υψηλότερο επιτόκιο συγκριτικά με την ΕΚΤ.

 

Σε σχέση με το πρόγραμμα ποοσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), ο κ. Μουρμούρας επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα ύψους μόλις 3,5 δισ. ευρώ, αλλά μια τέτοια κίνηση θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία.

 

Σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπάρχουν ρίσκα εάν γίνει πρώιμα η άρση των capital controls.

 

Ο κ. Μουρμούρας τόνισε την επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, δεδομένου του βεβαρημένου ιστορικού της Αθήνας στην υλοποίηση των μνημονιακών όρων.

 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές ακόμη και το β' εξάμηνο του 2016, υπό όρους, σημείωσε.

 

Αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους που ζητά η Ελλάδα από τους δανειστές της ο κ. Μουρμούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων και να μετατραπούν τα διάφορα κυμαινόμενα επιτόκια που πληρώνει η χώρα σε χαμηλά και σταθερά επιτόκια


protoselida

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Υγεία & Διατροφή

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Οι νέες εξειδικευμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου και όχι μόνο, προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.