Μουρμούρας: Ο Ντράγκι εξετάζει την επαναφορά του waiver

Για τα ελληνικά ομόλογα

 

Η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων ήδη εξετάζεται, είπε την Τετάρτη ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ιωάννης Μουρμούρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την OMFIF στο Λονδίνο, ο κ. Μουρμούρας είπε χαρακτηριστικά ότι η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα «είναι στην ατζέντα του Μάριο Ντράγκι», προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι το είχε αναφέρει δημόσια τον Σεπτέμβριο.

 

Σημείωσε δε ότι αν το «κούρεμα» -που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο- επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, θα αυξήσει κατά επιπλέον 13 δισ. ευρώ τη δυνατότητα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ενεχύρων από την ΕΚΤ.

 

Η μόνη πηγή χρηματοδότησης των εγχωρίων τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή ο ELA στον οποίο όμως καταβάλλεται πολύ υψηλότερο επιτόκιο συγκριτικά με την ΕΚΤ.

 

Σε σχέση με το πρόγραμμα ποοσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), ο κ. Μουρμούρας επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα ύψους μόλις 3,5 δισ. ευρώ, αλλά μια τέτοια κίνηση θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία.

 

Σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπάρχουν ρίσκα εάν γίνει πρώιμα η άρση των capital controls.

 

Ο κ. Μουρμούρας τόνισε την επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, δεδομένου του βεβαρημένου ιστορικού της Αθήνας στην υλοποίηση των μνημονιακών όρων.

 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές ακόμη και το β' εξάμηνο του 2016, υπό όρους, σημείωσε.

 

Αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους που ζητά η Ελλάδα από τους δανειστές της ο κ. Μουρμούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων και να μετατραπούν τα διάφορα κυμαινόμενα επιτόκια που πληρώνει η χώρα σε χαμηλά και σταθερά επιτόκια


protoselida

World Business

Ποιος πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια για τον Tin Tin;

Ποιος πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια για τον Tin…

Tιμή - ρεκόρ για το πρώτο εξώφυλλο του θρυλικού κόμικ του Eρζέ, από το 1930

Media

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής, σε ηλικία 83 χρονών, ο πρώην εκδότης και δημοσιογράφος...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.