Deal News Online

undefined

Fed: Αύξηση επιτοκίων μετά από 9 χρόνια

Την αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

 

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (Federal Open Market Committee), που λαμβάνει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, θα εκδώσει στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωση για τις αποφάσεις της, μετά από τη διήμερη συνεδρίασή της.

 

Η Πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, θα δώσει συνέντευξη μισή ώρα μετά (στις 9.30 το βράδυ), όπου θα εξηγήσει γιατί έπρεπε να αυξηθούν τα επιτόκια, από το μηδενικό επίπεδο που βρίσκονται εδώ και επτά χρόνια, ή γιατί δεν έπρεπε, στην περίπτωση που αποφασισθεί απροσδόκητα, να μην υπάρξει κάποια μεταβολή τους. Θα αναφερθεί, επίσης, η κεντρική τραπεζίτης στον οδικό χάρτη για τις μελλοντικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, που αποτελεί το επόμενο κρίσιμο ζήτημα για τους οικονομολόγους και τους παράγοντες της αγοράς.

 

Αν και η αγορά των ομολόγων που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, γνωστών ως ομολόγων «σκουπιδιών» (junk bonds), αποτελεί πηγή ανησυχίας, οι οικονομικές συνθήκες συγκλίνουν ότι θα υπάρξει τελικά η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

 

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας διατηρείται, με τον ρυθμό των προσλήψεων να είναι συνεπής, η καταναλωτική δαπάνη είναι στερεή και ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής μέτριος. Ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της Fed, που είναι το 2%, αλλά οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία από το εξωτερικό είναι λιγότερο δυσοίωνοι, καθώς οι αξιωματούχοι από την Κίνα έως την Ευρωζώνη προσπαθούν να αυξήσουν την εγχώρια ζήτηση.

 

Την καλύτερη ένδειξη για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Fed θα δώσει πιθανότατα ένα διάγραμμα με τις προβλέψεις των αξιωματούχων της για το πώς θα διαμορφωθούν αυτά στο μέλλον. Τα στελέχη της Fed είχαν προβλέψει τον Σεπτέμβριο ότι θα γίνουν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2016, ενώ το σημερινό ύψος των προθεσμιακών επιτοκίων της αγοράς υποδηλώνει ότι θα γίνουν δύο μόνο αυξήσεις το επόμενο έτος. Αν και τα στελέχη της Fed θα μειώσουν μάλλον τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, πιθανόν δεν θα θελήσουν να επιβεβαιώσουν την πρόβλεψη της αγοράς, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

 

H Fed έχει δεσμευθεί να λαμβάνει τις μελλοντικές αποφάσεις της για αυξήσεις των επιτοκίων με βάση τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και τις πληροφορίες που θα παίρνει από την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρά στις επόμενες κινήσεις της με βάση τις ενδείξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στον πληθωρισμό. Η Γέλεν δήλωσε σε ομιλία που έκανε στις 2 Δεκεμβρίου, ότι θα «παρακολουθούμε προσεκτικά την πραγματική πρόοδο προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, καθώς θα αποφασίζουμε στην πορεία του χρόνου για την κατάλληλη διαδρομή των επιτοκίων».

 

Ο δείκτης για τον πληθωρισμό που προτιμά να λαμβάνει υπόψη η Fed είναι αυτός για τις τιμές προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος ανήλθε στο 0,2% τον Οκτώβριο, πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν συνέχεια, ότι μόλις ανακοπεί η βουτιά των τιμών των πρώτων υλών και η ανατίμηση του δολαρίου, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

 

Αυτό που πιθανόν δεν θα τελειώσει στη σημερινή συνεδρίαση της Fed είναι το σχέδιο για τη μείωση του ισολογισμού της, ο οποίος «φούσκωσε» στα 4,5 τρισ. δολάρια, μετά από τρεις γύρους αγορών ομολόγων για να ενισχυθεί η δραστηριότητα της αμερικανικής οικονομίας μετά την ύφεση.


protoselida

Media

ΕΚΟΜΕ: «Ανακαλύψτε ξανά το Studio Greece!»

ΕΚΟΜΕ: «Ανακαλύψτε ξανά το Studio Greece!»

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας-ΕΚΟΜΕ προωθεί διεθνή καμπάνια με τίτλο «Ανακαλύψτε ξανά το...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

 Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Φέτος είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τη MAZDA αφού συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.