Υπό εκκαθάριση η πορτογαλική Banif

Την διάσπαση της Banco Internacional do Funchal SA – την πλειοψηφία της οποίας κατέχει το πορτογαλικό κράτος – σε καλή και κακή τράπεζα, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής η κεντρική τράπεζα της χώρας.

 

Το υγιές κομμάτι της τράπεζας θα πουληθεί στην ισπανική Santander έναντι 150 εκατ. ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση της τράπεζας, που προστατεύει μεν όλους τους καταθέτες, αλλά όχι τους μετόχους και τους πιστωτές χαμηλής διασφάλισης, αποτελεί την δεύτερη εκκαθάριση τράπεζας στην Πορτογαλία μέσα σε ένα χρόνο. Η Banco Espírito Santo SA, ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας πέρασε από την ίδια διαδικασία το καλοκαίρι του 2014 μετά την εμφάνιση μεγάλων ζημιών λόγω της έκθεσής της στην προβληματική μητρική της. Και οι δύο εκκαθαρίσεις ήταν δαπανηρές για τους φορολογούμενους, καθώς η περίπτωση της Banco Internacional do Funchal's θα χρειαστεί κρατική ένεση ρευστότητας της τάξης των 2,26 δις. δολαρίων.

 

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa, εξαπέλυσε πυρρά έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης κατηγορώντας την για ολιγωρία, ενώ ήγειρε ερωτήματα και γύρω από την τραπεζική εποπτεία. «Αυτή η διαδικασία επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεργασία με την τράπεζα της Πορτογαλίας και τιε υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος γύρω από το πλαίσιο της εποπτείας των τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

200 απολύσεις στον Καναδά ανακοίνωσε η Ford

200 απολύσεις στον Καναδά ανακοίνωσε η Ford

Ότι θα προχωρήσει σε περίπου 200 απολύσεις στην αλυσίδα συναρμολόγησης των εγκαταστάσεών της στην πόλη...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.