UNICEF: To Ιράκ κινδυνεύει να χάσει άλλη μια γενιά

Το να προληφθεί ο κίνδυνος η βία να στερήσει από εκατομμύρια παιδιά στο Ιράκ την εκπαίδευση και την αξιοπρεπή ιατρική και υγειονομική περίθαλψη είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα από ανθρωπιστική άποψη για τη χώρα το 2016, δήλωσε στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

 

Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά στο Ιράκ δεν πάνε σχολείο, άλλα 3 εκατομμύρια είδαν τη μόρφωσή τους να διακόπτεται λόγω της ένοπλης σύρραξης, ενώ σχεδόν το ένα στα πέντε σχολεία έχει υποστεί ζημιές, έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

 

Στα σχολεία που λειτουργούν, συχνά οι τάξεις έχουν υπεράριθμους μαθητές και τα μαθήματα παραδίδονται με βάρδιες.

 

"Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να χαθεί μια γενιά λόγω της έλλειψης μόρφωσης, υγείας και προστασίας", τόνισε ο Πίτερ Χόκινς, εκπρόσωπος της UNICEF στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού του στη Βρετανία.

 

Η κατάσταση όσον αφορά "τα σχολεία, τις κλινικές, τις υποδομές υδροδότησης κ.λπ. επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, κάτι που κάνει τη ζωή των παιδιών πολύ δύσκολη. Βλέπουμε εντεινόμενες ενδείξεις καθυστέρησης της ανάπτυξης. Η θρέψη γίνεται πρόβλημα", πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Περίπου 14.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγκαταλείψει το βόρειο Ιράκ, όπου μεγάλες εκτάσεις έχουν καταληφθεί από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τα μέσα του 2014, όταν σάρωσαν εδάφη στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ και ανακοίνωσαν πως εγκαθιδρύουν ένα "χαλιφάτο".

 

Ο Χόκινς υπογράμμισε πως η εξασφάλιση ευρύτερης πρόσβασης στους Ιρακινούς οι οποίοι ζουν στα εδάφη που ελέγχει το ΙΚ είναι άλλη μια προτεραιότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων για το 2016.

 

Η UNICEF, από κοινού με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, εμβολίασαν έως και 600.000 παιδιά εναντίον της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας σε εδάφη που κατέχει το ΙΚ μέσα στο 2015 αλλά η πρόοδος σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σημειώνεται με "πάρα πολύ αργό" ρυθμό, ανέφερε ο ίδιος.

 

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δεσμεύτηκε χθες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα επικρατήσουν επί του ΙΚ το 2016, μετά την ανακατάληψη της πόλης Ραμάντι, της πρωτεύουσας της δυτικής επαρχίας Άνμπαρ, που είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο.

 

Σύμφωνα με τον Χόκινς, πολλές οικογένειες είχαν εγκαταλείψει την πόλη και ζουν πλέον σε καταυλισμούς για εκτοπισμένους στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη. Πολλά παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους επανειλημμένα, τόνισε ο ίδιος.


protoselida

World Business

Γη και ύδωρ απο την Βουλγαρία στη Volkswagen για να επενδύσει

Γη και ύδωρ απο την Βουλγαρία στη Volkswagen…

Έτοιμη να προσφέρει περισσότερα κίνητρα στην Volkswagen είναι η Βουλγαρία προκειμένου να πείσει την αυτοκινητοβιομηχανία...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Υγεία & Διατροφή

 Attica Group: Στην Λέρο το πρόγραμμα «Πρώτων Βοηθειών» της Blue Star Ferries

Attica Group: Στην Λέρο το πρόγραμμα «Πρώτων…

Η BLUE STAR FERRIES στα πλαίσια του προγράμματός της «Πρώτες Βοήθειες» που πραγματοποιεί για 6η...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.