Handelsblatt: Σε φαύλο κύκλο οι ελληνικές τράπεζες

Bαθιά η δυσπιστία των Ελλήνων καταθετών απέναντι στις τράπεζες

 

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα, όπου περιγράφεται η εικόνα βαθιάς δυσπιστίας των Ελλήνων καταθετών απέναντι στις τράπεζες.

 

Και επισημαίνει ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο.

 

Κλειδί η τάχιστη υλοποίηση του προγράμματος

 

"Παρά τον έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων τους τελευταίους έξι μήνες, συνεχίζεται η διαρροή καταθέσεων, σε περίπτωση χαλάρωσης των ελέγχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες καταθέσεων" επισημαίνει ο γερμανός ανταποκριτής. "Όσο διάστημα συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί, θα είναι αδύνατο για τις τράπεζες να αυξήσουν τις καταθέσεις. Το κλειδί βρίσκεται στην επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως τόνισε χθες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας". Ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει και συγκεκριμένα στοιχεία. Ότι το Νοέμβριο του 2015 τα αποθέματα των τραπεζών άγγιξαν μόλις τα 120,9 δις ευρώ, που αντιπροσωπεύει το κατώτερο επίπεδο των τελευταίων 12 χρόνων. Μόνο από τότε που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, τον Ιανουαρίου του 2015, καταγράφηκε απώλεια ύψους 22%.

 

"Οι τράπεζες χρωστούν την ύπαρξή τους στους ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων, αλλά στο μεταξύ, αυτό το εργαλείο διάσωσης έχει μετατραπεί σε κατάρα" διαπιστώνει ο αρθρογράφος. "Όσο συνεχίζουν να ισχύουν οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων, μειώνεται η ετοιμότητα των Ελλήνων να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στις τράπεζες (…) Ένα νέο ‘bank run’ θα ήταν το τελευταίο που θα χρειαζόταν η Ελλάδα".

 

Στις σελίδες του περιοδικού Spiegel διαβάζουμε ότι από το Μάρτιο δύο ακταιωροί της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας θα μεταφερθούν στο Αιγαίο, στην περιοχή γύρω από τη Λέσβο, στο πλαίσιο επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τη Frontex. Τα μέλη του πληρώματος θα φέρουν οπλισμό. Ακταιωροί και πλήρωμα θα τεθούν υπό ελληνική επίβλεψη.

 

Ευθύνες στη Δύση

 

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έχει σημάνει συναγερμό στη Δύση. Οι αναλυτές επιχειρούν τον εντοπισμό των αιτίων που οδήγησαν σε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη.

 

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί σωστό το ότι η Σ. Αραβία τιμωρεί αλύπητα όλους εκείνους που ανήκουν στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος. "Αλλά ο βασιλικός οίκος των Σαούντ δεν διαθέτει την τόλμη να αποξηράνει το έδαφος, από όπου κυοφορείται ιδεολογικά η τρομοκρατία, να θέσει εν αμφιβόλω τους Ουαχαμπίτες του Ισλάμ, από όπου αντλεί και τη νομιμοποίησή του", σημειώνει ο σχολιαστής της. Η επίσης γερμανική Tageszeitung του Βερολίνου αναδεικνύει τις ευθύνες των διεθνών εταίρων του Ριάντ και εκφράζει φόβους για ένα τέταρτο πόλεμο στον Περσικό.

 

"Υπό αυτήν την έννοια η Γερμανία, οι ΗΠΑ κι άλλοι εταίροι θα πρέπει να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων και άλλες μορφές βοήθειας, στρατιωτική, οικονομική, πολιτική, που θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Σ. Αραβία ως ενθάρρυνση ή ακόμη και εγγύηση συνδρομής σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν" υπογραμμίζει ο σχολιαστής της.

 

 

​Πηγή: Deutsche Welle


protoselida

World Business

Ποιος πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια για τον Tin Tin;

Ποιος πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια για τον Tin…

Tιμή - ρεκόρ για το πρώτο εξώφυλλο του θρυλικού κόμικ του Eρζέ, από το 1930

Media

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής, σε ηλικία 83 χρονών, ο πρώην εκδότης και δημοσιογράφος...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.