Οικονομία

Ασφαλιστικό: Πού διαφωνούν οι δανειστές

Αρνητική στάση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να αποφύγει το ψαλίδι τις κύριες συντάξεις φέρονται ότι κρατούν οι θεσμοί.

 

Σύμφωνα με τα Νέα, οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στο ξήλωμα μιας μεταρρύθμισης, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην υιοθέτηση της οποίας οι ίδιοι πρωτοστάτησαν πριν από δύο χρόνια, κρίνοντας ότι το μέτρο δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις, τονώνει την ανταγωνιστικότητά τους και δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της απασχόλησης.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι δανειστές και στις εναλλακτικές λύσεις που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ φέρονται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών που προτείνει η κυβέρνηση.

 

Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αντιρρήσεις των δανειστών ενδέχεται να καμφθούν αν ληφθούν άλλα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Πηγές των δανειστών υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν εμμονή με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, ότι είναι ανοιχτοί να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και ότι η επιδιωκόμενη εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών και των ωφελημάτων στα διάφορα Ταμεία, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή